Καθώς όπως εύστοχα τους παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, εάν γνωρίζατε τον Ιανουάριο του 2016 ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης «είναι λαθρέμπορος και ναρκέμπορος» όπως λέτε, γιατί δεν ενημερώσατε και δεν προστατεύσατε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον Μάιο άνοιξε το Μαξίμου και υποδέχθηκε τον επιχειρηματία;».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος δεν απάντησε σε βασικά ερωτήματα που του έθεσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης. Η καταφυγή του, δε, σε ανόμοιους παραλληλισμούς με υποθέσεις όπως του Κοσκωτά έδειξαν ότι δεν ήθελε να μείνει στην ουσία των ερωτημάτων, αλλά να δώσει ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι συνομίλησε με τον ισοβίτη, επειδή ο Γιαννουσάκης φοβόταν για την ασφάλειά του και της οικογενείας του, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια υπόθεση εθνικής ασφαλείας στην οποία είχε την υποχρέωση να παρέμβει. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η υπόθεση βγήκε στο φως μετά την πραγματοποίηση ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία του Β. Μαρινάκη.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης προκάλεσε ευθέως και καθαρά τον Πάνο Καμμένο να απαντήσει για ποιο λόγο χρειάστηκε να επικοινωνήσει 12 φορές, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, με τον καταδικασμένο σε ισόβια Γιαννουσάκη και τι ήταν αυτό που του έλεγε, ώστε οι συνομιλίες αυτές να διαρκέσουν 21 λεπτά! Ζήτησε από τον υπουργό να ανοίξει μόνος του τον τηλεφωνικό του λογαριασμό για να φανούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες και η ανταλλαγή SMS που είχε πριν και μετά τις επαφές του με τον ισοβίτη. Να πει εάν γνωρίζει και είχε μιλήσει με το λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που φέρεται να προτρέπει τον ισοβίτη να εμπλέξει στην κατάθεσή του τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Καθώς και εάν είχε επικοινωνία και με την εισαγγελέα Τζεβή. Ο υπουργός Αμυνας όμως απέφυγε επιμελώς να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.
Απάντηση στη λάσπη
Ο Αδώνις Γεωργιάδης παράλληλα κατέρριψε το μύθο της κυβέρνησης πως δήθεν «η Ν.Δ. θέλει να προστατεύσει επιχειρηματίες και εκδότες από το δικαστικό τους έλεγχο και μάλιστα για μια υπόθεση 3 τόνων ηρωίνης», δηλώνοντας ξεκάθαρα πως «αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένοχος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, να σαπίσει στη φυλακή. Αλλά αυτό αρμόδιο να το κρίνει δεν είναι κανένας Καμμένος ή Τζακανόπουλος,ή Κοντονής ή Αδωνις, αλλά απερίσπαστη η ελληνική Δικαιοσύνη». Ο ίδιος σημείωσε πως «αν αποδειχθεί ότι πράγματι ο υπουργός Αμυνας συνομίλησε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, είναι παράβαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί κατάχρησης εξουσίας, που τιμωρείται με ποινή έως και 10 χρόνια φυλάκιση, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια εάν συντρέχουν επιβαρυντικά στοιχεία».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Από την πλευρά του ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κάλυψε τον κ. Καμμένο, λέγοντας ότι έκανε το καθήκον του: «Προσπάθησε να ενθαρρύνει τον Γιαννουσάκη με όποιον τρόπο μπορούσε να πράξει ό,τι όφειλε να πράξει. Εσείς, κύριοι συνάδελφοι, αν είχατε έναν υπόδικο που σας λέει ότι κινδυνεύει η ζωή του και θέλει να καταθέσει και άλλα στοιχεία, τι θα του λέγατε; Δεν ξέρουμε τι λες, επειδή έχεις καταδικαστεί πρωτόδικα, δεν σε ακούω;», υποστήριξε ο υπ. Δικαιοσύνης.
Διάψευση
Ο Πάνος Καμμένος έλαβε και μια σκληρή διάψευση από τον πρώην υπουργό Γιώργο Σούρλα όταν δεν δίστασε να ισχυρισθεί πως η Ν.Δ. στο παρελθόν ήταν πιο προσεκτική σε περιπτώσεις υπεράσπισης εκδοτών όπως στην υπόθεση «Κοσκωτά». Χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος ανέφερε πως θα περίμενα από τη Ν.Δ. να είχε καλέσει τον Αδωνι Γεωργιάδη να αποσύρει την επίκαιρη ερώτηση όπως είχε κάνει όταν ο κ. Σούρλας είχε καταθέσει το 1998 ανάλογη ερώτηση για την υπόθεση «Κοσκωτά». Με ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός θύμισε στον Πάνο Καμμένο πως «όχι μόνο δεν κλήθηκε από τη Ν.Δ. να ανακαλέσει την ερώτηση που κατέθεσε τότε, αλλά αντίθετα απαντήθηκε από 5 συναρμόδιους υπουργούς… και ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., Κων. Μητσοτάκης, είχε εξάρει την πρωτοβουλία του αυτή».
«Η απολογία Καμμένου έμοιαζε με κατηγορούμενο που δεν ξέρει από πού να πιαστεί… και σύντομα, όταν η δικογραφία φτάσει στη Βουλή, οι μάσκες θα πέσουν…», ήταν το σχόλιο που έκανε το Ποτάμι στα όσα ισχυρίσθηκε ο υπ. Αμυνας.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, διερωτήθηκε πώς «ο κ. Καμμένος μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά με κρατούμενο στο κινητό του τηλέφωνο και να υπόσχεται και να προαναγγέλλει ενέργειες εισαγγελέως. Πώς είναι δυνατόν ένας ισοβίτης να διαθέτει κινητό στη φυλακή και να επικοινωνεί με τους πάντες, να καταγράφει τον υπουργό, τον εισαγγελέα και τον ανακριτικό υπάλληλο. Πώς είναι δυνατόν μια εισαγγελική λειτουργός να αυτονομείται και να ενεργεί παραβιάζοντας τις δικονομικές διατάξεις», και κατέληξε λέγοντας: «Ολα αυτά καταλήγουν στην ύπαρξη μιας “παράγκας”: Παράγκα πολιτική, παράγκα της φυλακής, παράγκα, δυστυχώς της Δικαιοσύνης!»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου