Το δυστύχημα συνέβη -εν μέσω πυκνής ομίχλης- στη λωρίδα των διοδίων του e-pass (στον κλάδο προς Κοζάνη). Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, Ι.Χ. αυτοκίνητο επιχειρώντας να περάσει από το σημείο σταμάτησε υπό συνθήκες που διερευνώνται στη μπάρα και ακολούθησε σύγκρουση με άλλο Ι.Χ. αυτοκίνητο που ακολουθούσε. Στη συνέχεια, φορτηγό προσέκρουσε με σφοδρότητα πάνω στα δύο ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, παρασύροντας τον οικίσκο των διοδίων, ενώ ξέσπασε φωτιά που κατέκαψε και τα τρία εμπλεκόμενα οχήματα.
Στο σημείο επικράτησε πανδαιμόνιο, ενώ κλήθηκε η Πυροσβεστική που κατά την επιχείρηση κατάσβεσης εντόπισε τις απανθρακωμένες σορούς των δύο επιβατών του δεύτερου Ι.Χ. αυτοκινήτου (μεσαίου). Η ταυτοποίηση των νεκρών ήταν αδύνατη και γι’ αυτό θα απαιτηθεί εργαστηριακή εξέταση με δείγμα DNA. Άλλα πέντε άτομα, μεταξύ αυτών και υπάλληλος των διοδίων, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Βέροιας και της Κοζάνης, με την κατάσταση της υγείας τους να μην εμπνέει ανησυχία.
Από την Τροχαία συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού, με καταγωγή από την Ουκρανία, που, κατά πληροφορίες, μετέφερε γυάλινα βαζάκια. Παραμένει υπό κράτηση και σήμερα (Μ. Τετάρτη) αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης. Την ίδια ώρα, η προανάκριση των Αρχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος επιχειρείται να ανακτηθεί, από το σύστημα καταγραφής, το βιντεοληπτικό υλικό από τις κατεστραμμένες, λόγω της φωτιάς, κάμερες ασφαλείας των διοδίων.
Εντωμεταξύ, βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok δείχνει τις πρώτες δραματικές στιγμές μετά το τροχαίο και την αγωνία για τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητα.
@ane76pal1244♬ πρωτότυπος ήχος – ane76
Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της τροχαίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο ενώ συμμετοχή έχει και η πυροσβεστική καθώς στελέχη της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν πάρει δείγματα από κάθε όχημα προκειμένου να δουν αν υπήρχε κάποιο εύφλεκτο υλικό ή κάποιο ντεπόζιτο υγραερίου.
Πληροφορίες από τις πρώτες καταθέσεις κάνουν λόγο για υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός του φορτηγού παρά το γεγονός ότι στην περιοχή επικρατούσαν συνθήκες πυκνής ομίχλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr και με βάση την έρευνα που συνεχίζεται, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στ’ ότι πρόκειται για αντρόγυνο με καταγωγή από το Mικρόβαλτο και το Λιβαδερό του Δήμου Σερβίων, που ζούσε στο εξωτερικό. Εφόσον καταλήξει η έρευνα ότι πρόκειται γι΄αυτούς, οι δύο άτυχοι συμπατριώτες μας (με ηλικίες μεταξύ 65 – 75 ετών), φέρεται να ερχόντουσαν από το εξωτερικό για να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στον τόπο καταγωγής τους, με όχημα που μίσθωσαν από τρίτο πρόσωπο.
Πώς έγινε η τραγωδία στα διόδια Πολυμύλου: Αυτοκίνητο έκανε όπισθεν στη λωρίδα του e-pass και έπεσαν πάνω του το δεύτερο ΙΧ και το φορτηγό
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό, στα διόδια του Πολυμύλου αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι Αρχές μέχρι αυτή την ώρα, όλα έγιναν όταν σε συνθήκες πυκνής ομίχλης κι σχεδόν μηδενικής ορατότητας που επικρατούσαν στην περιοχή. Ένα αυτοκίνητο πήγε να περάσει από λωρίδα τηλεδιοδίου. Ωστόσο, το φωτοκύτταρο δεν «διάβασε» το e- pass, η μπάρα δεν ανέβηκε, με αποτέλεσμα ο οδηγός να κάνει όπισθεν για να δοκιμάσει να ξαναπεράσει.
Εκείνη τη στιγμή ο οδηγός ενός δεύτερου αυτοκίνητο που ακολουθούσε, δεν πρόλαβε να δει λόγω της ομίχλης το άλλο αυτοκίνητο και να φρενάρει με αποτέλεσμα να πέσει πάνω του. Από τη σύγκρουση ξέσπασε αμέσως φωτιά και δύο άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτά τα δύο αυτοκίνητα απανθρακώθηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα, η νταλίκα που ακολουθούσε τα δύο αυτοκίνητα που είχαν ήδη συγκρουστεί έπεσε πάνω τους για να καταλήξει στο κουβούκλιο των διοδίων και να τυλιχτεί και αυτή στις φλόγες. Από το τροχαίο τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, δεν κινδυνεύει η ζωή τους.
Αρνητικό το αλκοτέστ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός της νταλίκας υπεβλήθη σε αλκοτέστ, το οποίο ήταν αρνητικό.
Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα και προανάκριση από την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, ενώ σήμερα, Μ. Τετάρτη, αναμένεται να ζητηθεί το βιντεοληπτικό υλικό από την διαχειρίστρια εταιρεία, καθώς οι κάμερες των Διοδίων καταστράφηκαν από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο σημείο.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, οι αστυνομικοί της Τροχαίας προσπαθούν να διαπιστώσουν αν τα δύο ΙΧ πρώτα συγκρούστηκαν μεταξύ τους και στη συνέχεια το φορτηγό αυτοκίνητο με το δεύτερο όχημα ή αν το φορτηγό έπεσε πάνω στο δεύτερο ΙΧ, και εκείνο με τη σειρά του στο προπορευόμενο.