Αποδεχθήκαμε και συμφωνήσαμε να προσπαθούμε κάθε μέρα για τη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειονότητας», τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ της Κυριακής», η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου. Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, η κ. Αχτσιόγλου, αφού επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός για την πρόνοια είναι σήμερα 1,5 δισ. ευρώ (ενώ, όπως λέει, «παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 780 εκατ. ευρώ») σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας και στο πλαίσιο ενός πολύ σκληρού προγράμματος που επιβλήθηκε στη χώρα και ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας (πρόγραμμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης και Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για περισσότερους από 500.000 πολίτες) τώρα «κάνουμε τώρα ένα πιο σημαντικό βήμα, για να χτίσουμε δομές κοινωνικού κράτους που ιστορικά υπό-χρηματοδοτούνταν».
Μιλάει ακόμα για τις παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την επιδότηση ενοικίου και την ρύθμιση οφειλών για τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Παρεμβάσεις, που όπως λέει η υπουργός, «δείχνουν ότι και σε συνθήκες επιτροπείας μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών και ιδίως των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρεται ακόμη στο πλεόνασμα 112,33 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου – Απριλίου (ενώ είχε προϋπολογιστεί έλλειμμα 234 εκ. ευρώ για το τετράμηνο), αλλά και στους τρόπους βελτίωσης της εισπραξιμότητας παλαιότερων οφειλών (λέγοντας ότι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάχθηκε η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, αλλά και των νομικών προσώπων με οφειλές έως 20.000 ευρώ.
Τέλος για το πρόσφατο Eurogroup και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, σημειώνει ότι η πρόταση που τέθηκε δεν οδηγούσε σε οριστική συμφωνία και πως τελικά, δεν μπορεί να ζητούνται υποχωρήσεις μόνο από την ελληνική πλευρά αλλα υποχωρήσεις πρέπει να γίνονται απ’ όλες τις πλευρές.