Η μαζική λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων, από την Αυστραλία ως την Κένυα και από εκεί ως το Μεξικό, είναι μια ακόμα οδυνηρή υπενθύμιση της κλιματικής αποσταθεροποίησης. Οι ύφαλοι μετατρέπονται σε «φαντάσματα», με τον λευκό πέπλο που τα σκεπάζει. Ο αποχρωματισμός τους προκαλείται από την παρατεταμένη θερμική πίεση που δέχονται εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας στους ωκεανούς.
Τα κοράλλια απειλούνται με εξαφάνιση, με τους ειδικούς να κινητοποιούνται για να διαφυλάξουν τους «ρυθμιστές» των θαλασσών. Επιστήμονες φτιάχνουν στον ζωολογικό κήπο του Αρνεμ μια «Κιβωτό των Κοραλλιών», όπου θα διατηρηθούν όλοι οι σπόροι και τα φυτά από τους απειλούμενους λόγω κλιματικής αλλαγής, κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη. Αν χρειαστεί θα μπορούν να μεταφερθούν στο φυσικό περιβάλλον των ωκεανών για να αναπλαστούν από την αρχή, εφόσον το επιτρέψουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Η επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον δεν αναμένεται άμεσα αφού τα κοράλλια αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά -από λίγα χιλιοστά ως μερικά εκατοστά ανά έτος.
«Το πρόγραμμα δημιουργεί ένα είδος εφεδρικών αντιγράφων των κοραλλιών, οπότε στην περίπτωση που πεθάνουν στη φύση θα διασωθούν σε ενυδρεία» δήλωσε στο Reuters η Νίνκε Κλερκς, βιολόγος του ζωολογικού κήπου. Ο Ζωολογικός Κήπος «Μπέργκερς» συνεργάζεται στο πρόγραμμα με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό και δύο ενυδρεία στη Γαλλία, με την ελπίδα να συμμετάσχουν στο μέλλον περισσότεροι ζωολογικοί κήποι.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν σημασία τόσο για το υδάτινο περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Πρόκειται για ασβεστολιθικές δομές που δημιουργούνται από χιλιάδες μικρά κορραλλιογενή πλάσματα, τους πολύποδες. Υφαλοι αναπτύσσονται σε τροπικές περιοχές σε περισσότερες από 100 χώρες. Περίπου οι μισοί έχουν χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες και με αυτό το ρυθμό θα έχει εξαφανιστεί περίπου το 90% μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα. Λόγω της θερμότητας οι ύφαλοι αποβάλλουν τη συμβιωτική άλγη που τους χαρίζει το χρώμα τους, ωστόσο αν συμβεί για μεγάλο διάστημα ενδέχεται να πεθάνουν.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Γύρω στα 200 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο βασίζονται στους ύφαλους για την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων τους από τις καταιγίδες και τα ισχυρά κύματα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι λειτουργούν ως κυματοθραύστες, απορροφώντας το 97% της ενέργειας των κυμάτων και μειώνοντας έτσι τις πλημμύρες και τη διάβρωση της ακτής.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν το 25% των θαλάσσιων ειδών, διατηρώντας έτσι σε ισορροπία τη βιοποικιλότητα, άρα την ανθεκτικότητα και την υγεία του πλανήτη. Ορισμένες έρευνες έχουν υπολογίσει την αξία της αλιείας ειδών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ειδήσεις σήμερα
Προβλέψεις ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,1% για το 2024
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε τη βοήθεια 95 δισ. δολαρίων για Ουκρανία και Ισραήλ