Στην έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η οικονομία ξεκινά το χρόνο με θετικές προοπτικές, με το σήμα να δίνουν τα μεγάλα ποσά που αναμένει η χώρα από το ΤΑΑ για το 2024 και το 2025 και τη συνεχιζόμενη άνοδο του Τουρισμού. Σημειώνεται όμως ότι θα υπάρξουν και προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να συγκλίνει ταχύτερη η Ελλάδα στο μέσο όρο της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η ανάπτυξη για φέτος αναθεωρήθηκε στο 2,1% από 2,3% που προβλεπόταν τρεις μήνες νωρίτερα λόγω του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού κλίματος. Αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης θα είναι η αύξηση των επενδύσεων, η οποία αναμένεται να φτάσει το 9,5%, και των παγίων επενδύσεων που αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,8%, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών κατά 2,2%.
Με βάση την Εκθεση, η αύξηση των εξαγωγών θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν είχαμε την οικονομική επιβράδυνση της ευρωζώνης.
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει θετική για το ΑΕΠ και το 2024 καταγράφοντας αύξηση 1,3%, ενώ η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να έχει οριακή μείωση κατά 0,6%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει μεν αλλά όχι κάτω από το 3% το 2024, από 4,2% το 2023, καθώς όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της εσωτερικής αγοράς για να δει το επίπεδο των τιμών να αποκλιμακώνεται ταχύτερα.
Ο κ. Βέττας σημείωσε και το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2023 και περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2024 οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Το ποσοστό ανεργίας σε ετήσια βάση αναμένεται να υποχωρήσει στο 10,3% από 11,6% το 2023. Ο κ. Βέττας τόνισε ότι θα πρέπει να επιλυθούν δομικά προβλήματα στην αγορά εργασίας, όπως η σωστή κατάρτιση των ανέργων και η συμμετοχή στην αγορά εργασίας νέων και γυναικών, όπως επισημαίνουν οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία.
Στις αγορές με 30ετές ομόλογο η χώρα μας
Με ένα νέο 30ετές ομόλογο βγαίνει αύριο στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ, εκμεταλλευόμενος τη θετική συγκυρία από την αναβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας από την S&P, αλλά και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας το 2023.
Ο ΟΔΔΗΧ ανέθεσε τη σημερινή δημοπρασία στην BNP Paribas, στην Bofa Securities, την Goldman Sachs Bank Europe, την JPMorgan Chase και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες αναμένεται να ανοίξουν το βιβλίο προσφορών γύρω στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος (8 ώρα Λονδίνου) συγκεντρώνοντας τις προσφορές των επενδυτών.
Η επιλογή να γίνει τώρα μια μακροπρόθεσμη έκδοση με ομόλογο αναφοράς γίνεται αφενός για να συμπληρωθεί η καμπύλη των αποδόσεων χρέους σε πιο μακροπρόθεσμη περίοδο και αφετέρου, γιατί λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων μια έκδοση χρέους για 20 χρόνια θα έχει καλύτερη πορεία για το Ελληνικό Δημόσιο από μια άλλη, μικρότερης διάρκειας.
Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει δανειστεί 4,9 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το 50% των μικτών δανειακών αναγκών για το 2024, αφού οι καθαρές είναι μόλις 5,5 δισ. ευρώ, ενώ στο σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ είναι η μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 3 δισ. ευρώ στα 8,7 δισ. ευρώ και αντικατάστασή τους με ομόλογα διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους.
Στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για το 2023 είναι η συνέχιση προεξόφλησης του διμερούς δανείου των 32,3 δισ. ευρώ με τις χώρες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, μέχρι και το τέλος του χρόνου να αποπληρωθεί πρόωρα άλλη μια διπλή δόση του δανείου ύψους 5,29 δισ., που αντιστοιχεί στις υποχρεώσεις αποπληρωμής για το 2026 και το 2027.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η DCP
«Πάγωσαν» οι εργασίες στην Κοιλάδα
Παντελή έλλειψη προόδου στο τουριστικό έργο της Κοιλάδας Αργολίδας από την DCI καταγγέλλει η Dolphin Capital Partners (DCP), η οποία με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν συντελούνται πια κατασκευαστικές δραστηριότητες.
Απαντώντας σε ανακοινώσεις της DCI στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου που έβαλε εναντίον της, η Dolphin Capital Partner αναφέρει ότι η DCI προσπαθεί να ωραιοποιήσει την πραγματική της οικονομική κατάσταση προσθέτοντας ότι έχει υποχρεωθεί να καταφύγει σε έκτακτη χρηματοδότηση 100.000€ από έναν εκτελεστικό της διευθυντή έχοντας ήδη λάβει βραχυπρόθεσμα δάνεια 3,3 εκατ. € από μετόχους της για την κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών δαπανών.
Η DCP προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι η έλλειψη χρηματοδότησης της DCI αντανακλάται και στην ουσιαστική διακοπή κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητας στο έργο Kilada, το οποίο και έχει πλέον παγώσει. Σύμφωνα με την DCP, η DCI μόλις τώρα παραδέχεται ότι αναμένει την ολοκλήρωση μέρους μόνο του γηπέδου γκολφ εντός του έτους, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 υποσχόταν στους επενδυτές την ολοκλήρωση όλης της 1ης φάσης (που περιλαμβάνει το γήπεδο γκολφ, το clubhouse και έργα υποδομής για τα πρώτα 90 οικόπεδα) εντός του 2024.
Ειδήσεις σήμερα
Ταξίδι στην ιστορία της ακριτικής Τήλου
«Αδιάβαστος» ο Κασσελάκης: Δεσμεύτηκε για 5% του ΑΕΠ στην Yγεία ενώ τώρα είναι στο 5,8%