Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει τη νομοθεσία σήμερα (24/4).
Η Γερουσία το απόγευμα της Τρίτης υποστήριξε το μέτρο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το Σάββατο.
Περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μπορεί να αρχίσει να παραδίδεται στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος «μέσα σε λίγες μέρες».
Πέρασε με δικομματική ψηφοφορία 79-18.
Ο Μπάιντεν χαιρέτισε το πέρασμά του σε δήλωσή του αργά την Τρίτη, αποκαλώντας το “κρίσιμη νομοθεσία [που] θα κάνει το έθνος και τον κόσμο μας πιο ασφαλή καθώς υποστηρίζουμε τους φίλους μας που αμύνονται ενάντια σε τρομοκράτες όπως η Χαμάς και τυράννους όπως ο [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν. “.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε: «Μετά από περισσότερους από έξι μήνες σκληρής δουλειάς και πολλές ανατροπές στον δρόμο, η Αμερική στέλνει ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: δεν θα σας γυρίσουμε την πλάτη».
Αντιδρώντας στην ψηφοφορία, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι «ενισχύει τον ρόλο της Αμερικής ως φάρου της δημοκρατίας και ηγέτη του ελεύθερου κόσμου».
Η Γερουσία ψήφισε ένα παρόμοιο πακέτο βοήθειας τον Φεβρουάριο, αλλά μια ομάδα συντηρητικών που αντιτίθενται στη νέα υποστήριξη της Ουκρανίας την εμπόδισαν να έρθει σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.