Φρύγανα, ασπάλαθοι
Το ΥΠΕΝ, σε μια προσπάθεια να επιλύσει το ταχύτερο δυνατόν όλα τα κακώς κείμενα του έργου, έχει «τρέξει» μια σειρά ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, τους προηγούμενους μήνες προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό από «δασικές» δεκάδες χιλιάδες εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, μπήκε τέλος σε αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων, κυρίως, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στη Μάνη, στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.
Η ειδική Επιτροπή ετοιμάζει ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.
Όσον αφορά στους δασωμένους αγρούς, έχει ήδη υπάρξει λύση με την απόφαση περί φρυγανικής βλάστησης και ασπαλάθων.
Άλλωστε, ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 67 του Ν. 998/1979, όπως ισχύει, και η δασικού χαρακτήρα έκταση μπορεί να αποδοθεί σε οποιαδήποτε χρήση. Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να επιταχύνει την παραπάνω διαδικασία προτείνοντας νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα έχουν μόνο αγροτική χρήση.
Εκχερσωμένες εκτάσεις
Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται στον Ν. 4685/2020 για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος μέσω συγκέντρωσης ποσοτικών στοιχείων και της σύνταξης οικονομοτεχνικών μελετών.
Ο δασικός χάρτης θα συμβάλει στην επίλυση του θέματος των εκχερσωμένων εκτάσεων, βοηθώντας στην καταμέτρησή τους, στον προσδιορισμό των παραγόμενων αγαθών από αυτές, έτσι ώστε το Δημόσιο, βασιζόμενο σε επιστημονικά ποσοτικά δεδομένα, να προσδιορίσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του θέματος, ώστε να υπάρχει μόνο αγροτική χρήση.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Σε κάθε περίπτωση η προωθούμενη ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει προστατεύοντας το Δημόσιο από τους καταπατητές, αλλά και τους νόμιμους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων.
Ιδιοκτησιακό
Με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, δόθηκε ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς πλέον μπήκε φρένο στις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε εκτάσεις όπου δεν ισχύει το τεκμήριο της κυριότητας.
Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε ειδική διαδικασία για τη διοικητική αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων και της περιοχής της Μάνης, όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των καλλικρατικών δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης.
Σε αυτήν τη φάση, αναμένεται να συγκροτηθούν τουλάχιστον τέσσερα Συμβούλια Ιδιοκτησίας, με έδρα αντίστοιχα την Κέρκυρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μυτιλήνη και τον Πειραιά.
Τα συμβούλια αυτά επιλαμβάνονται της αναγνώρισης της κυριότητας βάσει νόμιμα μεταγεγραμμένων τίτλων ιδιοκτησίας συνοδεία τοπογραφικών διαγραμμάτων, στα οποία αποτυπώνεται η επίδικη έκταση με τη συνδρομή και άλλων δημόσιων υπηρεσιών όπου κριθεί χρήσιμο για ασφαλή κρίση. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις για την ίδια περιοχή, εξετάζονται από κοινού. Μέχρι τη συγκρότηση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας για τα θέματα κυριότητας επιλαμβάνονται τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών.
Παράλληλα, ορίστηκε ότι, εφόσον οι ιδιώτες κατέχουν συμβόλαια γεωτεμαχίων που έχουν συνταχθεί έως την 1η Ιουλίου 2001 -ακόμα και αν αυτά έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα- και το Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ή άλλα αποδεικτικά κυριότητας, δεν μπορεί να διεκδικήσει τις εν λόγω εκτάσεις.
«Η απόφαση του ΣτΕ μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, όπως, άλλωστε, πράξαμε για την αναγνώριση του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ των ιδιωτών στα Ιόνια νησιά, στην Κρήτη, στη Λέσβο, στη Σάμο και τη Χίο, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στα Κύθηρα-Αντικύθηρα και τη Μάνη, αλλά και για την εξαίρεση των ασπαλάθων από τα δασικά είδη. Διαφυλάττουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και συγχρόνως διασφαλίζουμε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών μια για πάντα, χωρίς να τους βασανίζουν εκκρεμότητες στο μέλλον», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους δασικούς χάρτες.
Επί της ουσίας, το ΣτΕ «ξεπάγωσε» τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ανοίγοντας τον δρόμο για να ολοκληρωθεί το έργο και να αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις, στις οποίες υπάρχουν συνεχιζόμενη αγροτική χρήση, βιομηχανική εγκατάσταση αλλά και περιοχές με εγκεκριμένα σχέδια πόλης.
Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων
Πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ήθελαν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν τις περιουσίες τους, ήταν το γεγονός ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων δεν εκδίκαζαν υποθέσεις. Αποτέλεσμα αυτού, οι πολίτες να μη γνωρίζουν αν η αίτηση που είχαν υποβάλει θα γινόταν δεκτή.
Όπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι Επιτροπές μπορούν πλέον να πιάσουν δουλειά.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τις 170.000, ενώ με την πρόσληψη 700 υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονικών πλαισίων.
Υπενθυμίζεται ότι για να διευκολύνει το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων και για να αποφευχθούν λάθη και αδικίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δώσει οδηγό με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ΕΠΕΑ. Σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει να υπάρχει από την Επιτροπή μία ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά περιοχή και με κοινά κατά το δυνατόν φυσιογεωγραφικά χαρακτηριστικά και χρήσεις, ώστε να εξετάζονται μαζί αντιρρήσεις που είναι όµορες ή ακόμα και οµοειδείς περιπτώσεις. Επίσης, θα πρέπει να εξετάζονται η φωτοερμηνεία του χάρτη, η γενική µεταβολή των χρήσεων γης από την παλαιότερη αεροφωτογράφιση και µετά, τυχόν διοικητικές πράξεις προστασίας, διαχείρισης και ανάπτυξης για την περιοχή και άλλα στοιχεία που αφορούν την υπό εξέταση έκταση.
Πλατφόρμα για δασικά αυθαίρετα
Θέμα… ημερών αποτελεί η ενεργοποίηση της πλατφόρμας δήλωσης των δασικών αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες που αμφισβητούν τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης στην οποία βρίσκεται το ακίνητό τους θα κληθούν να καταβάλουν παράβολο ύψους 250 ευρώ.
Συγκεκριμένα, μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις οικιστικές πυκνώσεις, οι πολίτες που θα καταθέσουν αίτηση θα έχουν, μεταξύ άλλων, εξαίρεση από την κατεδάφιση και πάγωμα νέων προστίμων, ενώ αν τελικά επιβεβαιωθεί πως δεν πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων -για τις οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται περί τις 500.000- θα πετύχουν την οριστική νομιμοποίησή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που προκύπτει, έπειτα από διόρθωση προδήλου σφάλματος, αποδοχή αντιρρήσεων και κύρωση του δασικού χάρτη, ακύρωση του χάρτη με δικαστική απόφαση ή αναμόρφωση του δασικού χάρτη, ότι η υπαχθείσα στη διάταξη κατοικία δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, η υπαγωγή αυτή αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και πρόστιμα που έχει τυχόν καταβάλει. Το ίδιο ισχύει και εάν η παραπάνω διαπίστωση γίνει καθ’ οποιοδήποτε προγενέστερο στάδιο της υπαγωγής.
Μέσω της αίτησης, ο ιδιοκτήτης αφενός αποτρέπει προσωρινά την κατεδάφιση του κτίσματος μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του, αλλά και ταυτόχρονα καταφέρνει την άμεση αναστολή των τυχόν επιβληθεισών διοικητικών κυρώσεων και τη μη επιβολή νέων.
Πώς θα γίνεται η αίτηση
Η αίτηση θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
α) Τα στοιχεία του υποβάλλοντος την αίτηση.
β) Τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας ή διαμονής στην αλλοδαπή.
γ) Το είδος του επικαλούμενου δικαιώματος.
δ) Τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, των αντιρρήσεων, της αιτήσεως ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό χαρακτήρα ή εμπίπτει σε χορτολιβαδική έκταση, εφόσον υφίσταται.
ε) Περιγραφή της κατοικίας, στην οποία αφορά η αίτηση, και των κατασκευών που τη συνοδεύουν, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος.
στ) Τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ 87) των κορυφών των ορίων του γεωτεμαχίου.
ζ) Τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ 87) των κορυφών του περιγράμματος της κατοικίας και των δευτερευουσών κατασκευών που τη συνοδεύουν.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Στην αίτηση περιλαμβάνονται υποχρεωτικώς σε ηλεκτρονική μορφή τα κάτωθι δικαιολογητικά, τα οποία συνυποβάλλονται από τον αιτούντα στη διαδικτυακή πλατφόρμα:
α) Τα έγγραφα για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος.
β) Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
γ) Δήλωση μηχανικού υπογεγραμμένη με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών εφόσον υπάρχουν, καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία, ήτοι κάλυψη, δομημένη επιφάνεια και ύψος τους, καθώς και ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αποκλεισμού υπαγωγής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4685/2020.
δ) Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντίρρησης, αιτήσεως ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, εφόσον υφίσταται.
ε) Το αποδεικτικό έκδοσης και πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου.
στ) Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Βασίλης Λεβέντης: Κρίσιμες ώρες για τον πολιτικό – Τι δηλώνει ο γιατρός του [βίντεο]
- Παύλος Μπακογιάννης: 32 χρόνια από την ημέρα που δολοφονήθηκε η δημοκρατία – Οι συγκινητικές αναρτήσεις της Ντόρας και του Κώστα Μπακογιάννη
- Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Οι τελευταίες κινήσεις του δράστη πριν το έγκλημα – Αποκλειστικές μαρτυρίες [βίντεο]
- Κορονοϊός: Το απόλυτο αλαλούμ με την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία – Ποια μέτρα ισχύουν τελικώς
- Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα για την είσοδο των πολιτών στα γυμναστήρια – Όλα όσα ισχύουν [βίντεο]
- Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» τα 32αρια – «Βουλιάζουν» οι παραλίες και σήμερα
- Σήμερα οι εκλογές στη Γερμανία: Τα 7 σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης