Αντίθετα στην Ελλάδα, προφανώς λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού, το κλίμα ήταν πολύ θετικό και αυτό αποτυπώνεται στη μεγάλη άνοδο του δείκτη, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Η χώρα μας είχε το καλύτερο οικονομικό κλίμα.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία εξετάζει την εξέλιξη του κλίματος εμπιστοσύνης και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη.
Υποχώρηση
Ειδικότερα, στο σύνολο της ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 3,6 μονάδες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 93,7 από 97,3 μονάδες τον Αύγουστο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο, που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο βασικός δείκτης του οικονομικού κλίματος έχει υποχωρήσει στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. περίπου 20 μονάδες. Στο σύνολο της Ε.Ε. ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε 3,5 μονάδες στις 92,6 από 96,1 μονάδες τον Αύγουστο.
Σχετικά με τους κλαδικούς δείκτες στην ευρωζώνη, τα στοιχεία της Κομισιόν κατέγραψαν υποχώρηση στις υπηρεσίες (-3,2 μονάδες), στη βιομηχανία (-1,4 μονάδες), στα νοικοκυριά (-3,8), στο λιανικό εμπόριο (-1,9), στις κατασκευές (-1,8) και στην απασχόληση (-1,2 μονάδες). Ο μόνος δείκτης που βελτιώθηκε αφορούσε τον χρηματοπιστωτικό τομέα (+3,9 μονάδες) προφανώς λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Πόθεν έσχες: Παράταση στην προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων έως 28/2
Εντός συνόρων
Στην Ελλάδα ο βασικός οικονομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,4 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 105,1 μονάδες από 101,7 τον Αύγουστο. Η Ελλάδα έχει σήμερα την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς οικονομικού κλίματος.
Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους στη χώρα μας, αύξηση καταγράφηκε στους εξής κλάδους: +17 μονάδες στις υπηρεσίες, +2,5 μονάδες στις κατασκευές, +12,9 μονάδες στο χρηματοπιστωτικό τομέα, +3 μονάδες στους καταναλωτές-νοικοκυριά, +1,8 μονάδες στην απασχόληση, +2,9 μονάδες στο λιανικό εμπόριο. Υποχώρηση καταγράφηκε μόνο στο δείκτη της βιομηχανίας (-3 μονάδες).
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν στις 14 Ιουλίου, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 2,6% το 2022 και στο 1,4% το 2023. Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 4,0% φέτος και 2,4% του χρόνου. Οι παραπάνω προβλέψεις τουλάχιστον για το 2023 φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί προς το χειρότερο γι’ αυτό και η υποχώρηση του δείκτη.
Ειδήσεις σήμερα
Ζωγράφου: Σοκάρουν οι διάλογοι – Πώς «κάρφωνε» την ΕΛ.ΑΣ. η 22χρονη δόκιμος
Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας – SOS Μαρουσάκη για καιρικά σκαμπανεβάσματα