Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας, όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, και ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.
Κάθε «περιοχή» έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Με αυτό τον τρόπο όποιος κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας βελτιώνει δραστικά τη διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της Google, το Cloud εξαλείφει την ανάγκη των πελατών να κατέχουν ή να λειτουργούν τα φυσικά κέντρα δεδομένων και τους διακομιστές οι ίδιοι, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη 700.000 και πλέον πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα. Εκτιμάται δε ότι, έως το 2030, η αύξηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν λύσεις cloud θα αυξήσει την παραγωγικότητα έως και κατά 3,5%, ενώ θα αποφέρει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει περισσότερες από 19.400 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος οκταετίας.
Παράλληλα, το Cloud Region θα αναδείξει την Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud, καθώς αφενός δεν θα απαιτείται η χρήση υποδομών και δικτύων που βρίσκονται στη Δυτική, Βόρεια ή Νότια Ευρώπη και αφετέρου διότι οι δυνατότητες που αναπτύσσονται στη χώρα μας θα μπορούν να εξυπηρετούν επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλους χρήστες στην ευρύτερη περιοχή.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Πέραν αυτού, η Google θα προχωρήσει στην ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας (Centres of Excellence) στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία. Κύριος στόχος θα είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ταχύτερη επίτευξη στόχων που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση.
Επιπλέον, ο τεχνολογικός κολοσσός θα εμβαθύνει τη συνεργασία του με το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να γίνουν ψηφιακά επισκέψιμα για όλους έργα σύγχρονης τέχνης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Google Arts & Culture.
Τέλος, η Google απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό και χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, που αποβλέπει στην υποστήριξη όσων αναπτύσσουν περιβαλλοντικά βιώσιμες δράσεις, όπως ο οικολογικός τουρισμός.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας – SOS Μαρουσάκη για καιρικά σκαμπανεβάσματα
Και η Google «ψήφισε» Ελλάδα – Ποια τα οφέλη της επένδυσης για τη χώρα