Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά την αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά και την αύξηση των εισοδημάτων λόγω της ανάπτυξης, οι μισθοί στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.
Στην κατεύθυνση της πραγματικής σύγκλισης με το μέσο όρο της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός έθεσε τους παρακάτω στόχους:
Την αύξηση των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα κατά 25%. Ειδικότερα είπε ότι ο μέσος μισθός θα αυξηθεί στα 1.500 ευρώ, από 1.200 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ δεσμεύτηκε και για τη συνέχιση της αύξησης του κατώτερου μισθού από τα σημερινά επίπεδα στα 950 ευρώ.
Επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία ενός νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα με εφαρμογή από 1/1/2024. Το νέο μισθολόγιο θα δίνει μεγαλύτερες αυξήσεις στους χαμηλόμισθους του Δημοσίου αλλά και σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν θέλουμε ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό Δημόσιο θα πρέπει να βελτιώσουμε και τις αμοιβές.
Μαζί με τις αυξήσεις των μισθών τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να κερδίσουν και από τις αυξήσεις των οικογενειακών επιδομάτων τους από 1/1/ 2024. Συγκεκριμένα τα επιδόματα θα αυξηθούν ως εξής:
* Από τα 50 στα 70 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 1 εξαρτώμενο τέκνο
*Από τα 70 στα 120 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 2 εξαρτώμενα τέκνα
* Από τα 120 στα 170 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 3 εξαρτώμενα τέκνα
* Από τα 170 στα 220 ευρώ το μήνα για κάθε υπάλληλο ή λειτουργό του Δημοσίου με 4 εξαρτώμενα τέκνα
Στους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αίρεται το πέναλτι της περικοπής του 30% της μείωσης της σύνταξής τους που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα θα αφαιρείται ένα μέρος της σύνταξης αναλογικά με τις ώρες εργασίας και το ύψος της αμοιβής.
Στο κρίσιμο πεδίο της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα που συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξήσεις πάνω από 10% παρά την υποχώρηση του μέσου πληθωρισμού κάτω από το 3%, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της κάλυψης του 10% των μηνιαίων αγορών (γνωστό και ως market pass ) και για τους επόμενους μήνες χωρίς την αλλαγή κριτηρίων. Το μέτρο ξεκίνησε την εφαρμογή του στις αρχές του Φεβρουάριου και κανονικά έληγε στις 31 Ιουλίου.
ΜΕΤΡΑ
Τρεις ανάσες για τους συνταξιούχους
Τρεις οικονομικές ανάσες για τους συνταξιούχους, που είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς ως 300 ευρώ ή και πιο πάνω, η κατάργηση της μείωσης 30% στη σύνταξη λόγω εργασίας και η νέα αύξηση όλων των συντάξεων σε ποσοστό πάνω από 3% το 2024, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Στο σκέλος των μέτρων για τους συνταξιούχους, τόνισε ότι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, πρόκειται να πάρουν στο τέλος του 2023, την εφάπαξ ενίσχυση (σ.σ. επίδομα προσωπικής διαφοράς) που δόθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο.
Το ανώτατο ποσό δε, από 300 ευρώ που ήταν ενδέχεται να φτάσει στα 350 ή και 400 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει ειδική μέριμνα μέσω του επιδόματος προσωπικής διαφοράς.
Το ποσό που δόθηκε τον Μάρτιο είχε τρεις κλίμακες, 300, 250 και 200 ευρώ. Τα 300 ευρώ ήταν για συντάξεις ως 1.100 ευρώ που είχαν είτε μηδενική είτε εν μέρει αύξηση (ως 7%) από το 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις.
Τα 250 ευρώ ήταν για όσους έχουν συντάξεις πάνω από 1.100 ευρώ ως 1.600 ευρώ και δεν πήραν καθόλου αύξηση, ενώ τα 200 ευρώ δόθηκαν σε όσους από την ίδια κλίμακα είχαν αύξηση ως 3,5%.
Ο κόφτης για το επίδομα ήταν στα 1.600 ευρώ σύνταξης προ φόρου, δηλαδή το επίδομα σταματούσε σε συντάξεις των 1.400 ευρώ καθαρά (μετά το φόρο).
Για το 2024 είναι πιθανό να αυξηθεί το ανώτερο ποσό στα 350 ευρώ, και να βγουν 4 κλίμακες με επίδομα λόγω προσωπικής διαφοράς 350 ευρώ για συντάξεις ως 800 ευρώ, επίδομα 300 ευρώ για συντάξεις από 801 ως 1.000 ευρώ, επίδομα 250 ευρώ για συντάξεις από 1.001 ως 1.400 ή ως 1.500 ευρώ και 200 ευρώ για συντάξεις άνω των1.400 ή άνω των 1.500 ευρώ και πιθανώς ως 1.800 ευρώ που δεν θα δουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Αμεσα, με την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου θα εφαρμοστεί η κατάργηση της ποινής μείωσης της σύνταξης κατά 30% που ισχύει σήμερα για συνταξιούχους που εργάζονται. Στη θέση της ποινής αυτής που αποτελεί αντικίνητρο για να δηλώνουν την απασχόλησή τους οι συνταξιούχοι που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με αδήλωτη εργασία, θα μπει μια «μικρή» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, εξετάζεται η παρακράτηση να είναι είτε οριζόντια με 10% ή 15% ανεξάρτητα από το εισόδημα είτε κλιμακωτή (5%,10%,`15%) ανάλογα με το εισόδημα.
Με την κατάργηση της ποινής από τη σύνταξη ένας συνταξιούχος που παίρνει 1.000 ευρώ σύνταξη και δηλώνει απασχόληση από την οποία κερδίζει άλλα 1.000 ευρώ, έχει σήμερα απώλεια σύνταξης 300 ευρώ και συνολικό μικτό εισόδημα 1.700 ευρώ. Με τη νέα παρακράτηση τα 1.000 ευρώ σύνταξης δεν μειώνονται και αν μπει παρακράτηση 15% στο μισθό, θα έχει μείωση 150 ευρώ με το συνολικό του εισόδημα στα 1.850 ευρώ.
Το τρίτο μέτρο για τους συνταξιούχους είναι οι νέες αυξήσεις σε ποσοστό πάνω από 3% που θα δοθούν σε 2,6 εκατ. δικαιούχους με την πρώτη σύνταξη του 2024, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου. Μπορεί ο πρωθυπουργός να κράτησε χαμηλά το ποσοστό της αύξησης και να είπε 3% και άνω, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί υψηλότερα, καθώς με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, η αύξηση βγαίνει πάνω από 3,5%.
ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ
Νέο πακέτο με μειώσεις φορολογίας
Την κατάργηση του «μημονικαού» τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των τεκμηρίων διαβίωσης μέσα στις 4ετία ανήγγειλε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός.
Αφού ξεκίνησε λέγοντας ότι παρά τις διαδοχικές κρίσεις η κυβέρνηση εφάρμοσε το σχέδιο που είχε για τη μείωση φόρων για την επόμενη τετραετία, προανήγγειλε:
1Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επαγγέλμα αγρότες που έχουν παιδιά. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου. Το ετήσιο όφελος φθάνει έως 220 ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 77 εκατ. ευρώ.
2 Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 με κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027 Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες και έχει επισημανθεί και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αντιαναπτυξιακό, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
3 Τη. μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023 (κόστος 40 εκατ. ευρώ). Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025. Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική.
ΜΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΑΕΙ
Ανοίγει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια
Το δρόμο προς το άνοιγμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε μη κρατικά πανεπιστήμια άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το βλέμμα της κυβέρνησης να βρίσκεται σταθερά στην αναθεώρηση του άρθρου 16, οι διακρατικές συμφωνίες με κράτη που θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας στον τομέα της Παιδείας, προετοιμάζει το έδαφος για μία ιστορική αλλαγή και παράλληλα ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες στη μεταρρύθμιση, ενός καθεστώτος που αποτελεί από τις λίγες εξαιρέσεις παγκοσμίως.
«Ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για τη μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως έτσι θα «σταματήσει το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση».
Οι διακρατικές συμφωνίες, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θα συνάπτονται μεταξύ της Ελλάδας και της ενδιαφερόμενης για επενδύσεις χώρα και θα αφορούν τις βασικές αρχές της συνεργασίας των δύο μερών.
Η αξιολόγηση παίζει και σε αυτή την περίπτωση κομβικό ρόλο. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αρμόδια και για την αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων θα αναλάβει το ρόλο της συγκρότησης αυστηρών κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να πληροί ο κάθε ξένος επενδυτής, που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της εκπαίδευσης και σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα μας θα έχει λόγο στην τήρηση των κανονισμών και της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχεται.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, ενώ ξεχωριστά μίλησε για ένα εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και διεθνούς πιστοποίησης 100.000 εργαζομένων και ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης: Ο οδικός χάρτης της νέας 4ετίας για ισχυρή Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ: «Κρύφτηκε» ο Τσίπρας, έφυγε η Τσαπανίδου