Οικονομία, επενδύσεις, ενίσχυση συνταξιούχων και μισθωτών, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός της Υγείας, αλλαγές στην Παιδεία και ολοκλήρωση του ψηφιακού κράτους είναι οι μεγάλες προκλήσεις της κυβέρνησης, που αποτελούν και προσωπικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη.
Στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά το οικονομικό πρόγραμμα, έδωσε έμφαση στην παράταση του Market Pass για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την καθιέρωση του Youth Pass 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο, καθώς και την εφαρμογή νέου μισθολογίου, με αυξήσεις στο Δημόσιο, από την Πρωτοχρονιά του 2024.
Μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, η συνταγματική αναθεώρηση -και δη αυτή του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα-, η αναμόρφωση του ΕΣΥ, αλλά και η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο τόπος μας κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες του δεκαετιών, τις οποίες «διόγκωσαν» η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι τραγικοί χειρισμοί που την επέτειναν. Η χώρα είναι ελεύθερη από την εποπτεία, αλλά πρέπει να κάνει το απαραίτητο βήμα για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας άμεσα τον πρώτο στόχο της νέας τετραετίας.
Προσωπικό στοίχημα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναμόρφωση του ΕΣΥ και δεσμεύτηκε για 10.000 προσλήψεις. Σκοπός μας, είπε, είναι να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά. «Οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών. Η δέσμευση για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. 800 από αυτούς στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις. Οι παρεμβάσεις διασταυρώνονται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας. Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα. Το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” απέδειξε στην πράξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη και δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της Υγείας, κύριοι της αντιπολίτευσης.
Η ψυχική υγεία είναι μια βόμβα στη δημόσια υγεία και θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο της τεχνολογίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε αυτόν το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα», υπογράμμισε.
Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση και να σπάσει, επιτέλους, όπως παρατήρησε, το κρατικό μονοπώλιο.
Γεροβασίλη για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορία θα ξεχάσει τους επίδοξους αποστάτες
«Η πράσινη και η ψηφιακή Ελλάδα. Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ», σημείωσε.
«Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτάχυνση Δικαιοσύνης
«Το κεφάλαιο της δίκαιης Ελλάδας θεμελιώνεται στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και όλο το δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης. Σύντομα θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Στη δική του υπηρεσία είναι όλη η κρατική μηχανή», υπογράμμισε.
Για τον τομέα της Δικαιοσύνης σημείωσε ότι νέος δικαστικός χάρτης για την ορθολογική κατανομή των δικαστηρίων προετοιμάζεται. «Να επιταχυνθούν οι αποφάσεις. Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης συνιστά τη μεγαλύτερη αδικία. Μέχρι το 2027 έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα», σημείωσε.
Εν συνεχεία, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την έκθεση του κράτους δικαίου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση».
«Σήμερα είμαστε σε μια νέα αφετηρία με τους πολίτες να περιμένουν από όλους δημιουργία. Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί. Αυτή είναι η πεμπτουσία του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Αυτή την επιθυμία για σύνθεση αποτυπώνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που σας καλώ να υπερψηφίσετε», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενίσχυση της εθνικής άμυνας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και στα εξοπλιστικά, λέγοντας: «Συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας.
Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, όπου είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, «είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, ο φράκτης στον Εβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας. Η Ελλάδα έμεινε Ευρώπη για να γίνει Ευρώπη παντού. Θα συμμετέχουμε ενεργά. Στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων πρωτοστατήσαμε σε μία σειρά από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Κερδίσαμε πολλές μάχες στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε πολλές ακόμα».
Για τα εθνικά θέματα τόνισε ότι «μια χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση μπορεί να διεκδικήσει τα εθνικά της δίκαια.
Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε με φόβο, αλλά ούτε να φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Αυτό ισχύει για τη μοναδική διαφορά με την Τουρκία. Ομως δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να διευθετήσουμε τη μοναδική μας διαφορά. Η θέση μας παραμένει σταθερή: Χάγη με βάση το εθνικό δίκαιο».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστρέφουν στο κράτος ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις που είναι ήδη παρούσες. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αλλάζει δραματικά τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση. Τεράστιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την πατρίδα μας. Να συστήσω μια συμβουλευτική επιτροπή προσελκύοντας τα πιο λαμπρά μυαλά που έχουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης: «Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, στο οποίο τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Πολιτεία θα συνεχίσει να υλοποιεί αρδευτικά έργα. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για το νερό. Θέλουμε και θα έχουμε δίπλα μας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας. Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να αναφέρονται σε ξεπερασμένο μοντέλο. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αξιοποιούν την τεχνολογία».
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: «Κρύφτηκε» ο Τσίπρας, έφυγε η Τσαπανίδου