Η ενέργεια δεν αφορά πλέον στους λίγους. Η απαίτηση για καθολικότητα της πρόσβασης σε φθηνή, καθαρή, αξιόπιστη ενέργεια που έχει επίγνωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπού της έχει γίνει κτήμα όλων των κοινωνιών στον κόσμο.
Από την πιο φτωχή, μέχρι την πιο πλούσια χώρα, οι πολίτες απαιτούν από τους ηγέτες τους ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια. Και είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει αυτό, όταν σήμερα, περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι της υπανάπτυξης που φέρνει η έλλειψη πρόσβασης σε δίκτυα ηλεκτρισμού.
Η ενεργειακή φτώχεια και η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης αποτελούν σημείο καμπής για κάθε σύγχρονη και υπεύθυνη Πολιτεία.
Διπλασιασμός παραγωγής
Στα επόμενα 30 χρόνια πρέπει να διπλασιάσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να πιάσουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και τους συλλογικούς στόχους της Ε.Ε. όπως αποτυπώνονται στην Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο REPowerEU.
Με το REPowerEU φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε τη διαταραχή της αγοράς και των οικονομιών μας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, ώστε και να απεξαρτηθούμε από τη ρωσική ενέργεια, και για να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το δρόμο της Ενεργειακής Μετάβασης.
Σε αυτή τη δύσβατη αλλά φιλόδοξη πορεία θα βασιστούμε κατά κύριο λόγο στο φυσικό αέριο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράδειγμα: Το 2021, η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μείωσε κατά 46 ευρώ την τιμή της μεγαβατώρας. Οι εκτιμήσεις μας παραπέμπουν σε ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους τα επόμενα χρόνια, λόγω ακριβώς της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Και αυτές τις γιορτές η ΔΕΗ προσφέρει και γίνεται «ένα με τα παιδιά»
Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος ώστε να μπορούν να υποδεχτούν αυξημένα φορτία ανανεώσιμης ισχύος στο μέλλον, φροντίζουμε να διασυνδέσουμε ηλεκτρικά το σύνολο των νησιωτικών περιοχών μας με το ηπειρωτικό σύστημα, με προτεραιότητα την Κρήτη και προωθούμε τις βέλτιστες λύσεις για την αποθήκευση ενέργειας.
Ανανεώσιμη ισχύς
Προσδοκούμε ότι έως το 2026 θα έχουμε εγκαταστήσει 20 γιγαβάτ ανανεώσιμης ισχύος στη χώρα και έως το 2030 θα έχουμε ξεπεράσει, πιθανώς και τα 24 γιγαβάτ. Είναι ενδεικτικό της ταχύτητας που τρέχουμε τα ζητήματα των ΑΠΕ, το γεγονός ότι η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε από 30% το 2019, στο 43% το 2021 και φέτος εκτιμούμε πως θα ανέλθει στο 50%.
Παράλληλα, ενισχύουμε τις ενεργειακές υποδομές στη χώρα, πρωτίστως σε ό,τι έχει να κάνει με έργα φυσικού αερίου μέσω αγωγών με τις γειτονικές χώρες, αλλά και υποδομές επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου τόσο στην Ρεβυθούσα, όσο και στην Αλεξανδρούπολη (FSRU).
Δεν παραλείπουμε ακόμη την προώθηση λύσεων ηλεκτροκίνησης, με τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου φορτιστών σε όλη τη χώρα, αλλά και την επιτάχυνση των ερευνών για την ανακάλυψη πιθανών σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες απειλές των τελευταίων δεκαετιών, την ενεργειακή κρίση του τελευταίου έτους, με δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και επιμονή στους βασικούς στόχους που έθεσε αφότου ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας το 2019.
Με σχέδιο και μεθοδικότητα η Ελλάδα μεταβάλλεται σε σταθεροποιητικό παράγοντα για την ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας, με φανερά τα γεωπολιτικά οφέλη τόσο για τη χώρα, όσο και για όλη την περιοχή.