Οπως ανέφερε πηγή της ευρωζώνης χθες στις Βρυξέλλες, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, που αποφασίστηκε την Τρίτη, αμέσως μετά την προκαταρκτική συμφωνία της Αθήνας, θα εξεταστεί αν υπάρχουν οι βάσεις για μια συνολική απόφαση στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Μαΐου.
Επιπλέον, η σημερινή αναμενόμενη επικύρωση της συμφωνίας από τα κράτη-μέλη θα επιτρέψει την έγκαιρη υποβολή των νομικών κειμένων σε εθνικά Κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, που θα πρέπει να τα εγκρίνουν προκειμένου να προωθηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η Ομάδα Εργασίας θα προετοιμάσει και την επόμενη συνεδρίασή της, που θα γίνει στις 15 Μαΐου και θα είναι καθοριστική γιατί αναμένεται να εξεταστεί το προσχέδιο συνολικής συμφωνίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και το χρέος. Πριν από την επόμενη συνεδρίαση, θα έχει προηγηθεί το σημαντικό ραντεβού για το χρέος, στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7, στις 11-13 Μαΐου.
Mega φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 100.000 ευρώ
Στο Μπάρι θα βρίσκονται οι ΥΠΟΙΚ των τριών μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν και μεταξύ τους και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που θα βρίσκεται στη σύνοδο.
Μέχρι την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 22ας Μαΐου, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει στη Βουλή όλα τα κείμενα της προκαταρκτικής συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την πηγή της ευρωζώνης, ο τελικός στόχος είναι στις 22 Μαΐου να υπάρξει μια συνολική απόφαση που θα αφορά την πολιτική επικύρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και το σχεδιασμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι σε σχέση με το χρέος δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις τώρα, αλλά θα γίνει μια λεπτομερής περιγραφή των μέτρων χωρίς ποσοτικοποίηση, ώστε να μπορούν να διαβάζονται από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται μια σαφής πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων έναντι του διεθνούς οργανισμού ότι τα μέτρα θα ληφθούν το καλοκαίρι του 2018 με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Προφανώς τη δέσμευση αυτή χρειάζεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει και τις δικές της μελέτες για την επικινδυνότητα των ελληνικών ομολόγων. Η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τον Ιούλιο.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου