Η συμφωνία οδηγεί στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα να εκπληρώσει τις μεγάλες οφειλές αποπληρωμής τον Ιούλιο.
Οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα, και ειδικότερα στους Ευρωπαίους πιστωτές, θα βελτίωνε τις προοπτικές αποπληρωμής του δημοσίου στους ομολογιούχους.
Η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης είναι επίσης πιθανό να ανοίξει το δρόμο ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο QE της ΕΚΤ, παρέχοντας ισχυρή στήριξη στην προσπάθεια να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές καθώς και στη βελτίωση του κλίματος για τους εγχώριους καταθέτες, τονίζεται στην έκθεση.
Ωστόσο η Moody’s εκφράζει την επιφυλακτικότητα της, συμφωνώντας με το ΔΝΤ, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τόσο υψηλά πλεονάσματα για εκτεταμένη χρονική περίοδο. Μάλιστα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2018, γεγονός που σημαίνει απόκλιση 0,5-1% του ΑΕΠ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί.
Επιπρόσθετα, λόγω και της αρνητικής επίδρασης των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη, αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5% φέτος, σε σύγκριση με τον στόχο για 2,7% του ΑΕΠ. Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συζητηθούν και πάλι μεταξύ των δανειστών, σημειώνει.