Η πρόταση είναι προϊόν των συζητήσεων στην προχθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.
Η ελληνική αντιπροσωπία φαίνεται ότι συμφώνησε καταρχήν, ωστόσο, προφανώς για να μην τον ακυρώσουν από το Μαξίμου, όπως έκαναν και τον περασμένο μήνα που πάλι είχε συμφωνήσει, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να δώσει την οριστική απάντησή του μετά τις διαβουλεύσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, η συνάντηση, που έγινε μετά από αίτημα της κυβέρνησης και υπό το συντονισμό του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά μέτρα που είναι και το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, ενώ συζητήθηκαν επίσης τα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020. Εάν η Ελλάδα δεν πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, τότε η εξοικονόμηση του 1% από τη μείωση του αφορολογήτου θα μεταφερθεί το 2019.
Η μέχρι τώρα θέση της κυβέρνησης ήταν η εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό να γίνει το 2020 και από το αφορολόγητο το 2019, ενώ τώρα στη συμβιβαστική πρόταση αυτό αντιστρέφεται.
Υπό την προϋπόθεση ότι η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι θετική, στη Μάλτα o κ. Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας. Αυτό θα ήταν αρκετό προκειμένου να δοθεί εντολή στους επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Σε δύο δόσεις
Σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ή αύριο σε συνάντηση που θα προηγηθεί του Eurogroup θα συζητηθεί τελικά η πρόταση για μέτρα σε δύο δόσεις.
Η τηλεδιάσκεψη, που είχε κανονιστεί για χθες το βράδυ μετά την επιστροφή των μελών της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα, ματαιώθηκε καθώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε κώλυμα.
Πάντως και χθες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωνε ότι η πρόταση που βρίσκεται προς συζήτηση είναι για μέτρα σε δύο δόσεις που θα επιμερίζονται σε 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% του ΑΕΠ το 2020.
Ωστόσο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση που ανέφερε χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg ότι η προσαρμογή κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 θα προέλθει από περικοπή συντάξεων και 1% του ΑΕΠ το 2020 θα προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ για άγαμους και συνταξιούχους και 5.900 ευρώ για οικογένεια με παιδιά απάντησε «θα είναι περίπου έτσι».
Με τον τρόπο αυτό επανέφερε το ενδιάμεσο σενάριο για περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις αλλά με άλλη αναλογία για κάθε χρονιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το 2019 θα γίνει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) η οποία θα επιμερίζεται σε περικοπές της τάξης του 0,7% – 0,8% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπές συντάξεων και 02% – 0,3% από περικοπή του αφορολογήτου. Αντιστοίχως για το 2020 η συνολική προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ μπορεί να προκύψει στο μεγαλύτερο μέρος της από τη μείωση του αφορολογήτου (0,7%-0,8% του ΑΕΠ ) και το υπόλοιπο (0,2%-0,3% του ΑΕΠ) να προκύψει από τη μείωση των συντάξεων.
Ωστόσο, το σενάριο δεν έχει ακόμη τη συμφωνία του ΔΝΤ, το οποίο μέχρι πρότινος επέμενε ότι το σύνολο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) θα πρέπει να ληφθούν το 2019.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου