Το 2021 έκλεισαν 155 καταστήματα και η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί με χρονικό ορίζοντα έως το 2024, όπου συνολικά θα μειωθούν σε λίγο περισσότερα από 1.100. Το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου φυσικών καταστημάτων, που για το 2022 προβλέπει την περαιτέρω μείωση τους κατά περισσότερα από 100, τροφοδοτείται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα σημαντικά περιθώρια μείωσης κόστους που βλέπουν οι διοικήσεις.
Οσο περισσότερος κόσμος στρέφεται στις ψηφιακές συναλλαγές τόσο μειώνεται και η ανάγκη για ένα φυσικό κατάστημα. Σχεδόν 8 στις 10 τραπεζικές εργασίες γίνονται πλέον μέσω Διαδικτύου, ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες προτρέπουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές τους πλατφόρμες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα γίνουν πλήρως ψηφιακές, καθώς η επαφή με τον πελάτη και η συμβουλευτική απαιτεί φυσικό κατάστημα, αλλά παράλληλα οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, κατά περίπτωση, τους όρους κόστους και προσφοράς του κάθε καταστήματος και έχουν προτείνει τη δραστική μείωση τους.
Διάψευση…
Τη λογική ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα καταστήματα από ό,τι χρειάζεται την έχουμε ακούσει πολλές φορές. Από την ΟΤΟΕ έχει αναφερθεί ότι το 2020 στην Ελλάδα υπήρχε ένας τραπεζοϋπάλληλος για κάθε 324 κατοίκους, ενώ στην ευρωζώνη η αναλογία ήταν ένας σε 186 κατοίκους. Στα καταστήματα υπήρχαν 18,78 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία 34,3, 38,2 στην Πορτογαλία, 38,8 στην Ιταλία και 49,7 στην Ισπανία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι θέμα πληθυσμού ή γεωγραφίας. Είναι θέμα οικονομικής διαχείρισης των τραπεζών.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Σε κάθε περίπτωση, τo 2022 ο σχεδιασμός προβλέπει περαιτέρω μείωση των φυσικών καταστημάτων κατά 100. Αν και πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανεβάζουν το νούμερο σε έως και 125, έμπειρα τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που συνδέονται με την πορεία της οικονομίας αλλά και τα προγράμματα εθελουσίας, τα οποία μπορεί να περιορίσουν τη μείωση.
Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να γίνει από την Πειραιώς, που διατηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο με 301 στην Ελλάδα (520 συνολικά του ομίλου με τις τράπεζες του εξωτερικού) στο τέλος του 2021. Αν και το σχέδιο υλοποιείται σταδιακά, η μείωση των καταστημάτων φέρνει μεγάλες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη, ενώ βγάζει εκτός εργασίας χιλιάδες τραπεζικούς υπαλλήλους. Δραματική ήταν η μείωση από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, όπου η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 21,2% σε 31.163 εργαζομένους στις τράπεζες, ενώ έκλεισαν 385 καταστήματα. Από 20 περίπου καταστήματα στοχεύουν να μειώσουν το δίκτυό τους Eurobank και Εθνική, ενώ λίγο χαμηλότερα θα κινηθεί η Alpha, που έχει δίκτυο με 304 καταστήματα.
Συρρίκνωση
Είναι κοινή εκτίμηση της αγοράς ότι το ελληνικό σύστημα είχε υπερβάλει στον αριθμό καταστημάτων, καθώς, σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, το 2010 στην Ελλάδα υπήρχαν 3.743 καταστήματα (μαζί με τις τράπεζες εξωτερικού που είχαν δραστηριότητα στην Ελλάδα), αριθμός που έκτοτε έχει μειωθεί δραστικά. Βέβαια τότε υπήρχαν και 19 (+7) διαφορετικές τράπεζες. Από τότε οι περισσότερες τράπεζες εξωτερικού έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ πολλές άλλες απορροφήθηκαν από τις τέσσερις μεγάλες. Τον Δεκέμβριο του 2020 τα ενεργά καταστήματα στην Ελλάδα ήταν 1.680 και οι εργαζόμενοι περίπου 33.121, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τους σχεδόν 59.967 του 2010.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ – Μόνιμη ελάφρυνση κατά 13%
- Ραγίζει καρδιές η μητέρα που έχασε τρία μικρά παιδιά σε τρία χρόνια: «Αντέχω μέχρι να την αποχαιρετήσω… το μετά αβέβαιο»
- Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Η απάντηση της 24χρονης για τις τοξικολογικές εξετάσεις
- Εξαρση οπαδικής βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους οπλοφόρους
- Και πέμπτο εμβόλιο στη «μάχη»: Έρχεται το πρωτεϊνικό της Novavax – Η διαφορά από το mRNA
- Θεσσαλονίκη: Νέο περιστατικό οπαδικής βίας – Έδειραν άγρια 14χρονο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr