Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζουκίδης MSc, γεωπόνος – εδαφολόγος, γεωργικός σύμβουλος και εκπαιδευτής ενηλίκων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής – Perrotis College
Η γεωργική εκπαίδευση άρχισε στην Ελλάδα το 1911 και διαχωρίστηκε σε σχολική, μεταλυκειακή και ανώτερη. Το 1950 δημιουργήθηκε στην Ελλάδα η Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Εκπαίδευσης του υπουργείου Γεωργίας. Ενας από τους αντικειμενικούς σκοπούς της ήταν η παροχή στον αγροτικό πληθυσμό τεχνικών γνώσεων και πληροφοριών για την ανύψωση του βιοτικού του επιπέδου. Το 1967 ισχυροποιήθηκε ο θεσμός των γεωργικών εφαρμογών στην Ελλάδα με την αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της γεωργικής παραγωγής και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των αγροτών στις αγροτικές κοινότητες. Η Διεύθυνση εξελίχθηκε στα επόμενα χρόνια αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το 2008. Στις ημέρες μας, η συμβουλευτική πλέον έχει αλλάξει μορφή και έχουμε περάσει από τις επιτόπιες επισκέψεις στα χωράφια, την καταγραφή των καλλιεργητικών πρακτικών και τις προτάσεις ορθολογικής λίπανσης και αντιμετώπισης τυχόν εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων στην… ψηφιακή συμβουλευτική.
Οι τεχνολογίες της γεωργίας ακριβείας που χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή συμβουλευτική προς όφελος του παραγωγού είναι οι εξής:
1) Αυτόνομοι και τηλεμετρικοί αγρομετεωρολογικοί σταθμοί
Η αειφορική διαχείριση αγρο-οικοσυστημάτων απαιτεί πρακτικές που ενσωματώνουν πληροφορίες-γνώση στο συνεχές σύστημα «έδαφος – φυτό – ατμόσφαιρα». Σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρουν πολύτιμα «εργαλεία» στη βελτιστοποίηση της παραγωγής και παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος (ολιστική προσέγγιση). Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν επίγειες και υπέργειες μετρήσεις στο έδαφος, τα φυτά και το μικροκλίμα των φυτών και συνθέτουν τον πυρήνα για αξιόπιστες εφαρμογές αειφορικών διαχειριστικών προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας, όπως:
- Πρόβλεψη ακραίων καιρικών συνθηκών.
- Εκτίμηση βέλτιστων αρδευτικών αναγκών των φυτών.
- Πρόβλεψη εμφάνισης εχθρών και ασθενειών για τη βελτιστοποίηση φυτοπροστασίας.
- Βελτιστοποίηση λίπανσης και θρέψης φυτών.
- Ελαχιστοποίηση διαδρομών στον αγρό με βαριά αγροτικά οχήματα.
- Νέες τεχνολογίες ψεκασμών με μειωμένες εισροές (βλέπε ΣΜηΕΑ-drones).
2) Συστήματα και υπηρεσίες τηλεπισκόπησης
Οι δορυφορικές εικόνες και οι εναέριες εικόνες από ΣΜηΕΑ (drones) παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί ο παραγωγός μεγάλα αγροτεμάχια εύκολα και γρήγορα και βοηθάνε στην εκτίμηση των διάφορων προβλημάτων που πιθανόν να παρουσιάζει η καλλιέργεια. Οι εικόνες από τα ΣΜηΕΑ (drones) έχουν πολύ υψηλότερη ανάλυση από ό,τι οι δορυφορικές εικόνες, αλλά απαιτούν περισσότερο χρόνο και υπολογιστή με ισχύ για τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων. Η αγορά του drone κοστίζει, ενώ τις δορυφορικές εικόνες μπορούμε να τις βρούμε και δωρεάν (σε πολύ χαμηλή ανάλυση) ή με πληρωμή, αλλά μεγάλης ανάλυσης.
3) Μετρήσεις πεδίου και επιτόπιος έλεγχος για την εκτίμηση προβλημάτων
Ολη η παραπάνω τεχνολογία βοηθάει πάρα πολύ στην εκτίμηση διάφορων προβλημάτων, αλλά για καλύτερη διάγνωση θα πρέπει να συνδυαστεί με μετρήσεις πεδίου και τον επιτόπιο έλεγχο από έμπειρο γεωπόνο πεδίου.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
4) Εφαρμογές (apps) σε κινητά
Οι εφαρμογές (apps) στα smartphones βοηθούν στον αγρότη ή/και τον γεωπόνο να αναγνωρίζει τα ζιζάνια, τους εχθρούς, τις ασθένειες και τις ελλείψεις διάφορων θρεπτικών στοιχείων.
5) Αυτοματοποιημένα συστήματα πλοήγησης (Navigation Systems) και συστήματα μεταβλητών εφαρμογών (Variable Rate Application)
Ο αγρότης προτείνεται να έχει στην κατοχή του αυτοματοποιημένο σύστημα πλοήγησης και σύστημα μεταβλητών εφαρμογών. Συνδέονται απευθείας στο υδραυλικό σύστημα στρέψης του τρακτέρ και είναι ιδανικά για σπορά και φύτευση σε γραμμικές καλλιέργειες. Υπάρχει η δυνατότητα με τις εικόνες από τα drones και την τηλεπισκόπηση να γίνει εκτίμηση της απόδοσης μιας καλλιέργειας λίγο πριν τη συγκομιδή. Επιπλέον, οι διάφορες μηχανές συγκομιδής έχουν τη δυνατότητα, με τη βοήθεια αισθητήρων, GPS και GIS, να δημιουργούν με μεγάλη ακρίβεια χάρτες απόδοσης των καλλιεργειών.
6) Λογισμικά (προγράμματα) για διαχείριση ψηφιακών πληροφοριών από τους αγρότες όπως:
α) Χάρτης Καταλληλότητας Καλλιεργειών από την εφαρμογή του εδαφολογικού χάρτη του ΥπΑΑΤ.
β) Εργαλείο αειφορίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τα θρεπτικά συστατικά, που στοχεύει στη διευκόλυνση της βιώσιμης χρήσης λιπασμάτων για όλους τους αγρότες στην Ε.Ε., ενώ συγχρόνως ενισχύει την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα.
γ) Λογισμικό διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για φορητές συσκευές και Η/Υ, μέσω διάφορων εφαρμογών (apps) λογισμικού, τα οποία απευθύνονται στον σύγχρονο αγρότη για τη διαχείριση της αγροτικής του εκμετάλλευσης χρησιμοποιώντας τεχνικές γεωργίας ακριβείας.
Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, οι σπουδαστές του Perrotis College και του ΙΙΕΚ έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσουν αλλά και να εφαρμόσουν στο εκπαιδευτικό της αγρόκτημα (βιωματική εκπαίδευση) όλη την τεχνογνωσία της ψηφιακής συμβουλευτικής που προσφέρει το τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών. Επιπλέον, οι σπουδαστές του προπτυχιακού (BSc) τμήματος Αειφορικής Γεωργίας και Διαχείρισης παίρνουν πτυχίο στην ειδικότητα της γεωργίας ακριβείας. Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών του ομίλου μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης προς τους παραγωγούς, έπειτα από την πιστοποίησή της ως Φορέας Παροχής Γεωργικών Συμβουλών και την ένταξή της στο σχετικό μητρώο (ΦΠΓΣ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο το όραμα του ιδρυτή της.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο – Η στιγμή που δολοφονείται ο 19χρονος Άλκης Καμπανός
- Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο παίκτης της Ηλιούπολης που κατέρρευσε την ώρα του αγώνα
- Δολοφονία 19χρονου: Ομολόγησε ο 23χρονος που συνελήφθη – Έρχονται δύο ακόμα συλλήψεις
- Κηδεία 19χρονου: Η σπαρακτική κραυγή του πατέρα του Άλκη – «Αφήστε με να πάω μαζί του»
- Δολοφονία 19χρονου στη Θεσσαλονίκη: Συγκινεί η καθηγήτρια του 19χρονου Άλκη – «Έφυγες ανυποψίαστα ελεύθερος»
- Πατέρας 19χρονου Άλκη: «Να διεξαχθεί φιλικός αγώνας μεταξύ Άρη-ΠΑΟΚ»
- Δολοφονία 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο 23χρονος συλληφθείς
- Εξαρση οπαδικής βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους οπλοφόρους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr