Πηγές αναφέρουν πως θα παρουσιαστεί το κείμενο νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για διαβούλευση.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με τους θεσμούς, τραπεζικοί κύκλοι μιλούσαν για μια αξιοσημείωτη αλλαγή του κλίματος για τον τραπεζικό κλάδο το πρώτο δίμηνο του 2017, ενώ όπως τόνιζαν το τέταρτο τρίμηνο του 2016 όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά.
Οι ίδιες οι πηγές τόνιζαν ότι μέχρι το τέλος του 2016 είχαμε μείωση των κόκκινων δανείων και αργή αλλά σταθερή επιστροφή καταθέσεων. Με την αλλαγή του έτους και την καθυστέρηση της συμφωνίας για την αξιολόγηση είχαμε αναστροφή της τάσης με αύξηση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ και τη συνέχιση της εκροής καταθέσεων κυρίως από το φρέσκο χρήμα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, που δείχνουν να καθυστερούν λόγω προβλημάτων και του θεσμικού πλαισίου αλλά και τω τεχνικών δυνατοτήτων του νέου συστήματος.
Στο μεταξύ, προσδοκίες για λιγότερα πρόσθετα μέτρα τόσο σε φόρους όσο και σε συντάξεις καλλιεργεί η ελληνική πλευρά, με αφορμή τις τεχνικές συναντήσεις που θα έχουν οι τεχνοκράτες των θεσμών με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να συνυπολογιστούν στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τα στοιχεία μέχρι και το τέλος του 2016.
Βασικός στόχος είναι να πειστεί το ΔΝΤ ότι οι προβλέψεις του για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες και να αναθεωρήσει τη θέση του ότι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ χρειάζονται μέτρα λιγότερα από 2% του ΑΕΠ ( 3,6 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά.
Δεύτερη αποστολή των τεχνικών κλιμακίων θα είναι ο επανακαθορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2018, το οποίο μέχρι τώρα οι δανειστές υπολογίζουν στα 700 εκατ. ευρώ ζητώντας νέα μέτρα για τον επόμενο χρόνο. Αν μπορεί να υποστηριχτεί ένα θετικό carry over από τις προβλέψεις που θα παρουσιάσουν οι υπηρεσιακοί του ΥΠΟΙΚ, τότε το κενό μπορεί να κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά από την υπόμνηση του αυτονόητου. Μετά τη χθεσινή τετράωρη σύσκεψη με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου οι άνθρωποι του ΔΝΤ υπενθύμισαν ότι η έκθεση το άρθρου IV που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα έλαβε υπόψη της τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για μέτρα και αντίμετρα. Ως αποτέλεσμα της χθεσινής συζήτησης σύμφωνα με την ίδια πηγή «σε κάποια από αυτά έμειναν σύμφωνοι, σε κάποια ζήτησαν διευκρινίσεις και σε κάποια άλλα είχαν σοβαρές αντιρρήσεις» και πρόσθεσε ότι γι αυτό αποφασίστηκε το θέμα να τύχει περαιτέρω τεχνικής επεξεργασίας.
Η συζήτηση για μέτρα αντίμετρα και το δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή.
Οι αντιρρήσεις
Αντιστάσεις στο χαμήλωμα του πήχυ για το ύψος των μέτρων φαίνεται ότι προβάλλει ο σκληρός του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ο οποίος γνωρίζει ότι η συμφωνία-πακέτο δεν θα έχει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά μόνο μια νέα υποσχετική από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Με αυτό το δεδομένο ζητά να εξαντληθούν τα περιθώρια για νέα μέτρα, ώστε να χρειαστούν τελικά λιγότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, όταν θα παρουσιαστεί και θα εφαρμοστεί η τελική λύση από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Η Μέρκελ
Τη βάση για τη θέση Τόμσεν δίνουν πληροφορίες που θέλουν την Ανγκελα Μέρκελ να έχει συναντηθεί από τις 10 Φεβρουαρίου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις δυνατότητες ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προσφέροντας όμως μόνο μια «υποσχετική» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Κατά τη συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τα μέτρα που θα αναλάβει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά, δίνοντας μια αναλυτικότερη περιγραφή τους, αλλά χωρίς να τα ποσοτικοποιεί εκ των προτέρων.
Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι αν η ΕΚΤ δεν έχει σαφές σχέδιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν έχει τα περιθώρια να προχωρήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Το θετικό της όλης ιστορίας είναι ότι η κ. Μέρκελ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, αφού υπάρχει βούληση από το Βερολίνο το θέμα να κλείσει πριν από τις γερμανικές εκλογές. Η συνάντηση αυτή προηγήθηκε εκείνης που είχε στο Βερολίνο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία σε δηλώσεις της έδωσε προτεραιότητα στα μέτρα τονίζοντας ότι η λύση για το χρέος μπορεί να δοθεί και το 2018.