«Η Ουάσιγκτον βγήκε πεπεισμένη πως το Κρεμλίνο θέλει λύση. Θα έλθει μέσα από παραχωρήσεις κι από τις δύο πλευρές», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο. Η Μόσχα, αφού βγήκε από τον πάγο, έφυγε ενισχυμένη, σχολιάζουν αναλυτές.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωνε χθες ικανοποιημένος για τα «θετικά αποτελέσματα», τονίζοντας πως ο δρόμος για ειρήνη στην Ουκρανία περνά μέσα από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας. «Ας λείπουν οι υστερικές αντιδράσεις για τον διμερή διάλογο, δεν αποκλείσαμε κανέναν, Κίεβο και Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να μας μιλήσουν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας πως με χαρά θα συναντηθεί κάποια στιγμή με τον Τραμπ.
Μετά το σύνθημα για αποκατάσταση της «καλής συνεργασίας με τη Ρωσία», που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στον Ρώσο ομόλογό του για πρώτη φορά τηλεφωνικά από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, οι επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας συνομίλησαν επί 5 ώρες τετ- α- τετ για πρώτη φορά έπειτα από μια 3ετία για το μέλλον των διμερών σχέσεων και τη λήξη του πιο αιματηρού πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποχωρώντας ο Ρούμπιο, ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του για τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. «Για τις αμερικανορωσικές σχέσεις συμφωνήθηκε να γίνουν βήματα προς την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών Ρωσίας – ΗΠΑ και να εξεταστούν οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μετά τη λήξη του πολέμου», είπε.
Διάλογος με όλους
Τα επόμενα βήματα στην ειρηνευτική διαδικασία για το Ουκρανικό, όπως συμφωνήθηκε, περιλαμβάνουν τον διορισμό ομάδων ειδικών από τις δύο πλευρές που θα αρχίσουν να συζητούν «ποιες μπορεί να είναι οι παράμετροι για τον τερματισμό της σύγκρουσης», δήλωσε. Στην επόμενη φάση θα προστεθούν στον διάλογο Ουκρανία και Ευρώπη, επανέλαβε, χωρίς να διευκρινίσει πώς και πότε. «Στόχος των ΗΠΑ είναι μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, με τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως θα είναι «μακρύς και δύσκολος ο δρόμος». «Στο επόμενο στάδιο θα συζητηθούν οι παραχωρήσεις Κιέβου και Μόσχας σχετικά με εδάφη και εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε χθες ο Μάικλ Ουόλς, σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, που καθόταν επίσης στο τραπέζι του Ριάντ.
Κι ο Μακρόν στις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, ο Μάικλ Ουόλς δήλωσε χθες ότι, εκτός από τον Κιρ Στάρμερ, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον και ο Εμανουέλ Μακρόν. Από το Ελιζέ, μέχρι αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), δεν υπήρξε κάποια αντίδραση επ’ αυτού.
ΜΟΣΧΑ: ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Ο Λαβρόφ ήταν λαλίστατος μετά τη συνάντηση. «Συζητήσαμε εκτενώς την ανάγκη να αρθεί κάθε απειλή για τη Ρωσία που δημιουργήθηκε με την προσπάθεια να εντάξουν κάποιοι την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», είπε στη ρωσική βουλή. Διεμήνυσε πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία, αλλά ούτε και την ανάπτυξη στρατιωτών από οποιαδήποτε χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας μετά τη λήξη των συγκρούσεων. Μετά το Ριάντ υιοθέτησε πιο σκληρή στάση, υψηλούς τόνους και δεν έδειξε διάθεση για παραχωρήσεις, σχολιάζουν αναλυτές.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση της Μόσχας που ο Ντόναλντ Τραμπ «κατανοεί όσο κανείς» τις θέσεις της: «Είναι ο πρώτος και μοναδικός Δυτικός ηγέτης που είπε ανοιχτά ότι βαθιά αιτία της ουκρανικής κατάστασης ήταν η προσπάθεια και της προηγούμενης (αμερικανικής) κυβέρνησης να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ».
ΤΡΑΜΠ: ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει την ανοιχτή επίθεση πλέον προς τον Ουκρανό πρόεδρο, που αρχικά παραγκώνισε από τις συνομιλίες για την ειρήνευση, χρησιμοποιώντας πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς ακόμη και για τα δικά του δεδομένα. «Ενας μέτριος κωμικός έπεισε τις ΗΠΑ να ξοδέψουν 350 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδίσει, που δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει», έγραψε χθες σε ανάρτησή του στο Truth Social. «Ο Ζελένσκι έπαιζε τον υπναρά Τζο Μπάιντεν σαν να ήταν βιολί…Τα μισά από τα χρήματα που έχουμε δώσει έχουν εξαφανιστεί», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Ενας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, διαφορετικά δεν θα του έχει μείνει χώρα».
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι, που υποδεχόταν χθες στο Κίεβο τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, για πρώτη φορά απάντησε ανάλογα. «Ο πρόεδρος Τραμπ ζει σε μία φούσκα παραπληροφόρησης», είπε.