Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση των ιδίων πόρων της Ε.Ε. και των αλλαγών στο νόμο του ΤΧΣ που κατατέθηκε την Παρασκευή.
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί με 31,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 39,9 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναφοράς 2021-2027 που θα λήξει το 2030.
Εναντι των εισροών, η συνεισφορά της Ελλάδας όλη αυτή την περίοδο θα φτάσει σε ετήσια βάση το 1,1% του ΑΕΠ και συνολικά τα 15,5 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο.
«Από αυτά τα στοιχεία καταδεικνύεται το σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα μας, καθώς η αναλογία απολήψεων (εισροές) – αποδόσεων (συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι για κάθε ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπενθύμισε επίσης ότι την προηγούμενη επταετία και συγκεκριμένα την περίοδο 2014-2020, η αναλογία απολήψεων προς αποδόσεις ήταν μικρότερη, στο 2,9/1.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κύρωση της Απόφασης για το σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Βουλή των Ελλήνων, σε συνδυασμό με την κύρωση από τα Κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών-μελών, θα μας επιτρέψει να δρέψουμε τα οφέλη που εξασφαλίσαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2020.
Τα έσοδα που θα αντληθούν μέσω της εφαρμογής της υπό κύρωση Απόφασης θα συμβάλουν στην προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και στο μετασχηματισμό της οικονομίας.
Αλλαγές στο ΤΧΣ
Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, την τροποποίηση του Νόμου 3864/2010 που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), είπε ότι με τις αλλαγές που γίνονται θα είναι η εφικτή η συμμετοχή του τελευταίου σε μη εποπτικά επιβεβλημένες μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, δηλαδή σε αυξήσεις κεφαλαίου που δεν έχουν το χαρακτήρα κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων ή εξυγίανσης.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα δεν επιτρέπεται στο ΤΧΣ να μετέχει σε αύξηση κεφαλαίου ενός πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο είναι ήδη μέτοχος, παρά μόνον εάν η αύξηση αυτή είναι επιβεβλημένη για εποπτικούς λόγους.
Το γεγονός αυτό στερεί τη δυνατότητα από το ΤΧΣ να ανταποκριθεί ενεργά, λειτουργώντας όπως κάθε ιδιώτης μέτοχος προς την κατεύθυνση προάσπισης της επένδυσής του, στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικά -και άρα όχι εποπτικά- επιβεβλημένης αύξησης κεφαλαίου.
Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, τόνισε ότι ο βασικός σχεδιασμός είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας να ξεκινήσει από τις 22 του μήνα με πρώτο το λιανεμπόριο, η μη λειτουργία του οποίου κοστίζει περίπου 520 εκατ. € το μήνα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του Προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του Προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ φέτος.
Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζονται συνεχώς τα ταμειακά μας διαθέσιμα και να συνεχίζεται η στήριξη της οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Συντάξεις: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές αναδρομικών σε επιπλέον 25.000 κληρονόμους
Χρηματιστήριο: Οι κρουαζιέρες «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΟΛΠ – Αισιοδοξία για το 2021
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr