Στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης, αποκρυπτογραφεί τη μεθοδολογία στην οποία στηρίχθηκε το εποικοδόμημα ενεργειών του εν λόγω θεσμικού οργάνου που δρομολογεί νέα projects επαύξησης των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και προσέλκυσης γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Σε τι βαθμό η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Γερμανία στηρίζει την εγχώρια οικονομία εν μέσω της υγειονομικής κρίσης;
Οι εξαγωγές, από κοινού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, αποτελούν τρεις από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του ΑΕΠ. Μελετώντας τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. διαπιστώνουμε ότι το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατέγραψαν άνοδο 3,2%, σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε βαθιά ύφεση. Στην τόνωση της ελληνικής εξωστρέφειας η Γερμανία ασκεί πρωταγωνιστικό ρόλο, καθότι το 2020 αναδείχθηκε δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας με 7,8% στο σύνολο των εξαγωγών.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Πού αποδίδετε αυτήν την επίδοση;
Στο γεγονός κατ’ αρχάς ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα παράγει μια πλούσια ποικιλία ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, οι εξαγωγές των οποίων το 2020 έφθασαν τα 1,728 δισ. ευρώ, με τα φρούτα και τα λαχανικά να κατατάσσονται στα πέντε πιο εξαγώγιμα αγαθά της χώρας και τη Γερμανία να απορροφά σημαντικές ποσότητες κάθε χρόνο. Βέβαια, αξιολογώντας την εξωστρέφεια κατά κλάδο και όχι κατά προϊόν, σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή των χημικών, με εξαγωγές το 2020 αξίας 5,3 δισ., των βιομηχανικών προϊόντων με 4,9 δισ., των μηχανημάτων με 3,3 δισ. και των πρώτων υλών με 1,3 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη είναι, δε, η συμμετοχή του φαρμακευτικού κλάδου.
Με ποιες δράσεις το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στηρίζει αυτήν την προσπάθεια;
Για το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο η τόνωση των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί κύρια προτεραιότητά του. Κάθε χρόνο αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών ώστε να φέρει πιο κοντά τις δύο εθνικές επιχειρηματικές κοινότητες. Πέρυσι, οργάνωσε το 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων με 103 Β2Β συναντήσεις, την Ελληνογερμανική Ημέρα με 140 B2B «ραντεβού», τα δύο e-innovation roundtables και το τετραήμερο Hellenic German Virtual Business Forum με 319 Β2Β συναντήσεις, ενώ «κορωνίδα» αποτέλεσε το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ του Βερολίνου με 47 Β2Β και 6 G2G συναντήσεις.
Παράλληλα, οργάνωσε e-επιχειρηματικές αποστολές από τη Γερμανία στην Ελλάδα, όπως και webinars εστιασμένα στην εξωστρέφεια. Για το 2021 το Επιμελητήριο προετοιμάζει το 8ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, τέσσερις επιχειρηματικές αποστολές από και προς τη Γερμανία, ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει τη συμμετοχή Ελλήνων εξαγωγέων στις διεθνείς εκθέσεις των γερμανικών εκθεσιακών οργανισμών στη Γερμανία και παγκοσμίως, με σημαντικότερη την «Anuga» και σε ελληνικά ομαδικά περίπτερα ανάλογων διοργανώσεων.
Μιλώντας για επενδύσεις, προτίθενται οι Γερμανοί να τοποθετηθούν με νέα κεφάλαια στην Ελλάδα;
Η σχέση που αναπτύσσει η Ελλάδα με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις είναι αφενός διαχρονική, αφετέρου στρατηγική. Η Γερμανία παραμένει τοποθετημένη επενδυτικά στην Ελλάδα δεκαετίες, διατηρώντας τη θέση της αλώβητη καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας και συνεχίζει να εκδηλώνει ανάλογο ενδιαφέρον. Κατέχει, δε, την πρώτη θέση ως χώρα προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα, με μερίδιο 23% επί του συνολικού αποθεματικού επενδυμένου κεφαλαίου και με τις καθαρές άμεσες γερμανικές επενδύσεις να έχουν ανέλθει σε 6,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2018. Σήμερα, όμιλοι γερμανικών συμφερόντων προετοιμάζουν τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις τους, θεωρώντας την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Θα θέλατε να μας εξηγήσετε ποιοι τομείς έχουν τεθεί στο «ραντάρ» των Γερμανών;
Κατ’ αρχάς η αγορά ενέργειας. Η Ελλάδα ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα για τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια, μέσω της απολιγνιτοποίησής της. Στο εγχείρημα αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο επιδιώκει να ασκήσει η Γερμανία. Η πρόθεση, εξάλλου, της RWE να υποστηρίξει κοινές επενδύσεις με τη ΔΕΗ στις ΑΠΕ καταδεικνύει το στόχο αυτό, όπως κι η Juwi, που ανέλαβε το μεγαλύτερο έργο της ΝΑ Ευρώπης, τον φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, αξίας 150 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών συγκεντρώνει κι η καινοτομία, όπου ο ΟΤΕ επενδύει στο 5G, η TeamViewer αναπτύσσει το hub έρευνας στα Ιωάννινα, η P&I είναι τοποθετημένη ερευνητικά επίσης στα Ιωάννινα, η Daimler, που εκτός από τη μετατροπή της Beat σε κόμβο R&D, αναβαθμίζει την Ελλάδα σε κέντρο στρατηγικής ανάπτυξης υπό την ονομασία The Orbit, οι BMW και Daimler οργανώνουν, μέσω της Free Now, ένα call center για τις ανάγκες των δικτύων τους στην Ευρώπη και το Volkswagen Group σχεδιάζει το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονόμησης με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στην Αστυπάλαια.
Η Ελλάδα έχει τις δομές και τη γνώση ή αν θέλετε την εμπειρία να στηρίξει καινοτόμες επενδύσεις;
Θεωρώ ότι έχει «φωτισμένα» μυαλά. Διαθέτει ένα καλά καταρτισμένο και με πλούσιες και εξειδικευμένες δεξιότητες επιστημονικό προσωπικό, που επί της ουσίας αποτελεί τη βάση στήριξης κάθε καινοτόμου προσπάθειας. Στο έμψυχο αυτό υλικό θα στηρίξουν μελλοντικά τη λειτουργία τους όσοι φορείς εγκατασταθούν στο τεχνολογικό πάρκο Thess INTEC της Θεσσαλονίκης ή στην Πολιτεία της Καινοτομίας στην Αθήνα, όπως και όσες εταιρίες περιληφθούν στα 25 innovation clusters που καθορίστηκαν πρόσφατα από τη Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας. Το δύσκολο σήμερα είναι να δημιουργήσεις ομάδες με ικανούς ανθρώπους και το εύκολο να βρεις κεφάλαια.
Πόσο εύκολο είναι αυτό στις μέρες μας, με την οικονομία να κινείται, λόγω Covid-19, σε περιβάλλον ύφεσης;
Ισως ακούγεται ακραίο ή υπερβολικό, αλλά είναι όντως εύκολο. Να θυμίσω ότι για το Thess INTEC έχουν εξασφαλιστεί 75 εκατ. ευρώ, ότι το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας διαθέτει 20 εκατ. για ερευνητικό εξοπλισμό, τα 25 innovation clusters θα διαθέσουν χρηματοδότηση έως 80% για καινοτόμες πρωτοβουλίες κι ότι οι γερμανικές εταιρίες που προανέφερα έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξασφαλίσει 72 δισ. σε μορφή επιδοτήσεων και δανείων, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημικής κρίσης.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr