Δεν θα ξεχαστεί ποτέ, εκείνη η πρώτη ενημέρωση στις 26 Φεβρουαρίου του Σωτήρη Τσιόδρα και του Βασίλη Κικίλια που ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα στην χώρα το οποίο ήταν εισαγόμενο από την Ιταλία.
Λίγες μέρες μετά ήρθε ο πρώτος θάνατος στην χώρα. Στις 12 Μαρτίου, το ένατο κρούσμα, ένας 66χρονος άντρας, ήταν ο πρώτος που κατέληξε από τη νόσο τα ξημερώματα. Επίσης ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα τα οποία 10 χαρακτηρίστηκαν «ορφανά», δηλαδή δεν έγινε δυνατό να ανιχνευθεί ο φορέας από τον οποίο κόλλησαν.
Από τις 23 Μαρτίου, η Ελλάδα βιώνει μία διαφορετική καθημερινότητα, όπως την επέβαλε το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, με τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, να έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από τις αρχές του Μαρτίου.
Όλα ξεκίνησαν από την Κίνα όπου στις 11 Ιανουαρίου 2020, το Πεκίνο ανακοίνωνε τον θάνατο, δύο ημέρες αργότερα, του πρώτου γνωστού θύματος του νέου κορωνοϊού, ενός 61χρονου άνδρα ο οποίος έκανε τακτικά τα ψώνια του σε μια αγορά της Ουχάν, μιας μητρόπολης 11 εκατομμυρίων κατοίκων στο κέντρο της Κίνας.
Τον θάνατο αυτού του άνδρα, του οποίου ακόμη και το όνομα παραμένει άγνωστο, θα ακολουθήσουν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου σχεδόν 1,9 εκατομμύριο άλλοι σε όλο τον πλανήτη.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η πόλη της Ουχάν τίθεται σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ολόκληρη η επαρχία, η Χουμπέι, παγιδεύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια κατοίκους.
Η Κίνα γρήγορα κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων της ενώ την ίδια ώρα αυξανόταν ο αριθμός εκτός χώρας. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε το τεράστιο νοσοκομείο που κατάφεραν και έχτισαν μέσα σε λίγες ημέρες αλλά και τις σκληρές εικόνες lockdown που υπήρχαν στην Ουχάν οπού οι αρχές έπαιρναν δια της βίας τους νοσούντες από τα σπίτια τους.
Τώρα έναν χρόνο μετά η Κίνα είναι σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό. Ελάχιστα έως και καθόλου κρούσματα καθημερινά ενώ η ζωή επιστρέφει στην καθημερινότητα. Θέατρα, συναυλίες, εστίαση, κομμωτήρια κτλ λειτουργούν κανονικά.
«Πώς το έζησα εγώ»
Τις δικές του εμπειρίες μας μεταφέρει από την Κίνα ένας Έλληνας ο οποίος ζει και εργάζεται εκεί. Ο Κωνσταντίνος Νίκας εργάζεται ως επιθεωρητής πλοίων στην επαρχιακή πόλη Ningbo περίπου 3,5 ώρες έξω από την Σαγκάη.
«Κατά την καραντίνα βρισκόμουν εδώ. Τα πρώτα νέα θυμάμαι τα μάθαμε περίπου πριν την κινέζικη πρωτοχρονιά που είναι κάθε χρόνο στις αρχές Φεβρουαρίου περίπου. Δηλαδή ακριβώς ένα χρόνο πριν» λέει ο Κωνσταντίνος στο Eleftherotypos.gr.
«Τα πρώτα κρούσματα συνέπεσαν με τις γιορτές της Κινέζικης πρωτοχρονιάς. Οι περισσότεροι είχαν ήδη πάει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Στην συνέχεια και μέσα στις γιορτές πολύ γρήγορα πήραν την απόφαση να φοράμε μάσκες και να χρησιμοποιούμε ένα bar code που από τότε το δείχνουμε πριν μπούμε σε δημόσιους χώρους εμπορικά κέντρα, μέσα μαζικής μεταφοράς, στην δουλεία σου, ακόμα και στο σπίτι σου, καθώς όλα τα σπίτια εδώ έχουν κεντρική είσοδο με security.
Με το lockdown ουσιαστικά επεκτάθηκε η “περίοδος των διακοπών”. Όλες οι εταιρίες κλείσανε με εξαίρεση κάποιες απαραίτητες όπως η δική μου όπου υπό λειτουργούσαν και πηγαίναμε ορισμένες ώρες. Οι δρόμοι κλείσανε και αποκλείστηκαν τελείως κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα το γειτονικό νησί (1.000.000 κατοίκων) όπου σταματήσαν την πρόσβαση και οδικώς μέσω γέφυρας και με το καραβάκι.
Εγώ προσωπικά συνέχισα να εργάζομαι μόνο για τα απολύτως απαραίτητα περίπου 1 με 1,5 μήνα. Σε αυτή την περίοδο είχαν κλείσει όλες οι άλλες επιχειρήσεις (κομμωτήρια μπαρ εστιατόρια κλπ) εκτός από σούπερ μάρκετ όπου έμπαινες μέσα μόνο δείχνοντας το bar code (χρώματος πράσινου) και θερμομέτρηση. Στην συνέχεια από τα μέσα Απριλίου του 2020 άνοιξαν και πάλι οι επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, μπαρ, εστιατόρια κλπ και μέχρι σήμερα δεν ξαναέκλεισαν».
Πώς είναι η ζωή έναν χρόνο μετά;
«Η ζωή έχει επανέλθει στην κανονικότητα με την διαφορά ότι πρέπει να φοράμε μάσκα στους δημόσιους χώρους και να επιδεικνύουμε το πράσινο bar code σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, εμπορικά κέντρα και λοιπούς δημόσιους χώρους. Ουσιαστικά με το barcode μπορούνε να δούνε αν έχεις βρεθεί σε κάποιο μέρος στο οποίο υπάρχει κρούσμα κορωνοιού. Στην περίπτωση αυτή αλλάζει χρώμα και πρέπει να μείνεις σε καραντίνα σπίτι σου 14 μέρες μέχρι να επανέλθει το bar code σε πράσινο χρώμα. Σε έμενα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ποτέ, και ούτε ξέρω κάποιον που να του του έχει αλλάξει» λέει ο Κωνσταντίνος Νίκας.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική;
«Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους, εμπορικά κέντρα, μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία και εν μέρη στην δουλεία σου. Σε εστιατόρια και μπαρ δεν είναι. Γενικά ο κόσμος φοράει μάσκα χωρίς δυσφορία και χωρίς εξαναγκασμό. Να συμπληρώσω ότι στην δουλεία μου επειδή έχουμε άμεση επαφή με ξένους οι οποίοι μπορεί να “εισάγουν” τον ιό από τρίτες χώρες είναι ζώνη υψηλού κινδύνου και για αυτό τον λόγο όλοι οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί αλλά παρόλα αυτά φοράνε μάσκα».
Μαθαίνεις τα νέα από την Ελλάδα. Ποιο είναι μήνυμα που θες να μεταφέρεις;
Μαθαίνω νέα καθημερινά. Εύχομαι υπομονή και να αξιοποιείται δημιουργικά τον χρόνο που κάθεστε σπίτι. Ευκαιρία να μείνετε με τις οικογένειές σας, να διαβάσετε κανένα βιβλίο ή να κάνετε τα χόμπι σας. Δεν είναι η μόνη διασκέδαση το να πηγαίνεις στα μπαρ και στα μπουζούκια, υπάρχουν και άλλα όμορφα πράγματα στην χώρα μας να αφιερώσεις τον ελεύθερο σου χρόνο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr