Τα στοιχεία της έκδοσης από μόνα τους δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η πρώτη έκδοση ελληνικού 15ετούς ομολόγου από το 2009 ήταν απολύτως επιτυχημένη. Οι συνολικές προσφορές έφτασαν στο κλείσιμο του βιβλίου προσφορών τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ ήταν γνωστό ότι το Δημόσιο ήθελε να αντλήσει από την έκδοση το πολύ 2,5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η έκδοση είχε υπερκάλυψη 6,52 φορές.
Το επιτόκιο που προκύπτει από το σύνολο των προσφορών είναι 1,87%, αλλά το ομόλογο θα διατεθεί με 1,9% αφού ο ΟΔΔΗΧ θα ακολουθήσει και σε αυτήν την έκδοση τη λογική του «γλυκαντικού» στο επιτόκιο ώστε οι αγοραστές του ομολόγου, οι οποίοι το τίμησαν δεόντως, να έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση.
Ως εδώ κλείνει το κεφάλαιο της επιτυχημένης έκδοσης και αρχίζει κάποιος να απαριθμεί στρατηγικά κέρδη για τη διαχείριση του χρέους αλλά και γενικότερα της οικονομίας.
Συγκεκριμένα:
– Το πρώτο παράπλευρο κέρδος είναι ότι περίπου το 80% της έκδοσης (περίπου 2 από 2,5 δισ. ευρώ) θα βρεθούν στο λεγόμενο «real money», δηλαδή τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες και λιγότερο σε ασφαλιστικά ταμεία λόγω του ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Η ανάγκη για μείωση της επιρροής των hedge funds στην κατοχή και διαχείριση ελληνικού χρέους είναι βασικό ζητούμενο στην ολική επαναφορά στις αγορές.
– Με το 15ετές η Ελλάδα έχει πλέον μια αρκετά «γεμάτη», αν όχι πλήρη, καμπύλη αποδόσεων που ξεκινά από τα 5 έως και τα 30 χρόνια, ενώ μέχρι και τις αρχές του 2019 η Ελλάδα εμφανιζόταν μόνο σε διάρκειες 5 και 7 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή βάζει σιγά-σιγά την Ελλάδα στα μόνιτορ των μεγάλων διαχειριστών ομολόγων.
– Το χαμηλό επιτόκιο της έκδοσης μειώνει και το μέσο επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές από το 3,3% που ήταν στο τέλος του 2019. Κάτι τέτοιο είναι ένα ισχυρό επιχείρημα και για να πληρώσουμε ένα ακόμη μέρος του χρέους προς το ΔΝΤ, αλλά και για να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
– Η επιτυχία του 15ετούς είναι ένα συν και στο επίπεδο των εντυπώσεων. Με δεδομένο ότι λήγει το 2035 και είχε τόσο μεγάλη ζήτηση αποδεικνύει ότι οι προσδοκίες της αγοράς είναι θετικές για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους και μετά το 2032. Με άλλα λόγια ρισκάρουν να επενδύσουν σε ελληνικούς τίτλους και πέραν της περιόδου κατά την οποία το ελληνικό χρέος είναι απολύτως ρυθμισμένο με βάση τη συμφωνία το καλοκαίρι του 2018.
-Με δεδομένο ότι οι αγορές ζητούσαν το 15ετές ομόλογο από τις αρχές του 2019
(απόδειξη η χθεσινή ζήτηση) και το είδαν χθες δείχνει εκ μέρους της Ελλάδας μια στρατηγική στον δημόσιο δανεισμό, η οποία, όσο και αν έχει την εξασφάλιση που παρέχει το απόθεμα των 32 δισ. ευρώ, αυξάνει την εμπιστοσύνη κυρίως των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι -ας μην το ξεχνάμε- έχασαν πολλά χρήματα από το PSI.
Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές χαρακτήρισε τη σημερινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το Παρίσι.
«Η έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας», τόνισε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, για να συνεχίσει: «Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα».
Σημείωσε επίσης ότι η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ -πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές- και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
«Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΤΑΣΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Θετικά μηνύματα από Morgan Stanley – HSBC
Πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα της έκδοσης του 15ετούς η Morgan Stanley χαρακτήριζε θετική έκπληξη την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.
Οπως επισημαίνει, η χώρα απέχει πλέον μόνο δύο βαθμίδες από το να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τουλάχιστον έναν από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, για να χαρακτηρίσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Κατά την άποψη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η αναβάθμιση προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται σε θετική τάση. Η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική ανάκαμψη εμφανίζεται να κερδίζει μομέντουμ.
Η Morgan Stanley παραμένει θετική για τον οικονομικό κύκλο και πιστεύει ότι η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τη βαθμολόγησή της.
Η HSBC σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι το μακροοικονομικό «story» στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στο τιμόνι. Ειδικότεροι παράγοντες, δε, όπως οι μετοχές, οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα, λειτουργούν προσθετικά.
Πιο συγκεκριμένα, για τις τράπεζες, ο οίκος πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία και τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, ενώ πολιτικές δράσεις θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της αγοράς σε ό,τι αφορά στην ποιότητα κεφαλαίων και μια δυνητική αρνητική επιτάχυνση των σχεδιασμών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs).
Από την έντυπη έκδοση