Τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστούν, αλλά και ένα συνολικό πλαίσιο ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, συζήτησαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, και ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε συνάντηση που είχαν.
Από πλευράς υφυπουργού κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι αγρότες έχουν κομμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της λεγόμενης «καθολικής υπηρεσίας», προκειμένου να επανέλθουν κανονικά στο πελατολόγιο της ΔΕΗ και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή στη νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά την άνοιξη.
Το πλαίσιο
Ειδικότερα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο ότι θα συσταθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη τόσο του υπουργείου όσο και της ΔΕΗ, για να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών και των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και να προτείνουν λύσεις σχετικά με τη ρύθμισή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνει κατηγοριοποίηση ανάλογα με το ύψος των οφειλών, ενώ θα ληφθεί υπόψη και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν συσσωρευτεί τα χρέη προς την Επιχείρηση.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Πάντως, στόχος της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να δοθεί μεν δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες καταβάλλοντας μεν τις «παλιές» οφειλές και εξυπηρετώντας δε τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. «Οι ρυθμίσεις για τις οφειλές των αγροτών, αλλά και των 400 ΤΟΕΒ που έχουν κομμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, θα ανακοινωθούν πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, δηλαδή τον Μάιο ή τον Ιούνιο», υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου.
Oπως αναφέρουν πηγές στον «Ε.Τ.», αυτή τη στιγμή οι ιδιώτες αγρότες, δηλαδή 95.000 πελάτες, χρωστούν 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 6 εκατ. ευρώ έχουν μπει σε ρύθμιση, ενώ, όπως αναφέρουν, περίπου 5.000 δεν είναι συνεπείς στις δόσεις τους. Αντίστοιχο όμως σκηνικό φαίνεται να επικρατεί και για τους ΤΟΕΒ. Τα χρέη τους προς την Επιχείρηση ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς διακανονισμού – με τη ΔΕΗ, ωστόσο, να μη λαμβάνει τα χρήματα που δικαιούται.
Πωλήσεις ενέργειας
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και η ρύθμιση που επιτρέπει στους αγρότες – αυτοπαραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να πωλούν στο σύστημα έως το 75% της παραγόμενης ενέργειας, έναντι 20% που ίσχυε παλαιότερα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η ΔΕΗ να εισέλθει ως επενδυτής στις μονάδες ΑΠΕ σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και του αποτυπώματος άνθρακα στον πρωτογενή τομέα. Σημειώνεται πως με αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση διευκολύνει τους αγρότες να προχωρήσουν στην εγκατάσταση ΑΠΕ, καθώς διαθέτουν πλέον το απαιτούμενο εισόδημα για να καλύψουν το σχετικό κόστος.
Από την έντυπη έκδοση