Παράλληλα, ανταποκρινόμενοι ομόφωνα σε σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησαν και επίσημα τη διαδικασία αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ώστε, αντί για την ελάφρυνση του χρέους, να διατίθενται μέχρι και το τέλος του 2022 σε αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεις.
Οι χθεσινές αποφάσεις του Εurogroup στις Βρυξέλλες είναι χωρίς καμία αμφιβολία οι θετικότερες των τελευταίων ετών στο μέτωπο της οικονομίας. Δεν έχει συμβεί στο παρελθόν έγκριση αξιολόγησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και εκταμίευση χρημάτων, τα οποία δεν είναι δάνεια αλλά δωρεάν, χωρίς δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα. Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις αρχές του έτους η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε την πρώτη δόση των επιστροφών με μεγάλη καθυστέρηση και πολλά προαπαιτούμενα.
Είναι σαφές ότι η παραπάνω εξέλιξη, που στέλνει και πολύ θετικά μηνύματα στις αγορές, είναι προϊόν της πολύ καλής συνεργασίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, την Κομισιόν και το EWG, που είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν «κληρονομιά» από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δυναμική
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναγνωρίστηκαν από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της οικονομίας, η πρόοδος και η κάλυψη των κενών και δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αναδείχθηκε η θετική δυναμική και αποφασίστηκε η δεύτερη επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η αποδέσμευση των χρημάτων γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης στο ότι είναι προϊόν της θετικότερης μέχρι σήμερα αξιολόγησης των θεσμών για την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, όπως είπε, αναδείχθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των κεντρικών τραπεζών για επενδυτικούς σκοπούς. Η ελληνική οικονομία προχωράει σταθερά προς την κανονικότητα με καλό ρυθμό ανάπτυξης, στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης και ισχυροποίηση της χώρας, κατέληξε.
Εντολή στους θεσμούς
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εurogroup δίνει εντολή στους θεσμούς να προχωρήσουν σε τεχνική επεξεργασία πιθανής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου ή να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες ή να διατεθούν για επενδύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή χωρίς να επηρεάζει και να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μετά τη χθεσινή απόφαση, τη «σκυτάλη» παίρνουν εθνικά Κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, τα οποία θα πρέπει να επικυρώσουν με τη σειρά τους τη συμφωνία και να δώσουν το «πράσινο φως». Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, αφού η πολιτική απόφαση λήφθηκε ήδη από το Eurogroup, ωστόσο, επειδή μεσολαβούν και οι γιορτές, είναι πολύ πιθανόν τα 767 εκατ. ευρώ να εκταμιευθούν στις αρχές του επόμενους έτους.
Σε σχέση με το ελληνικό αίτημα για αλλαγή χρήσης, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός, που σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούσε μια απόφαση να συμπεριλάβει την τωρινή επιστροφή των 767 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, την προετοιμασία για την εξεύρεση ώριμων επενδυτικών σχεδίων. Το βέβαιο είναι πως άνοιξε ο δρόμος προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επιστροφές των κερδών για αναπτυξιακούς σκοπούς, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εξεταστεί και το δεύτερο μεγάλο αίτημα της κυβέρνησης, που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, κάτι που θα απελευθερώσει επίσης μεγάλο δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις και μείωση της φορολογίας.
Από την έντυπη έκδοση