Οι μισθωτοί που έχουν και μπλοκάκι για συμπληρωματικό εισόδημα πλήρωναν διπλές εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη με βάση το μισθό και με βάση το εισόδημα που αποκτούσαν από το μπλοκάκι για τη δεύτερη απασχόλησή τους.
Στην πράξη πλήρωναν χαράτσι σε κάθε πηγή εισοδήματος από εργασία, κι αυτό είχε επιβληθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, η εισφορά στο «μπλοκάκι» καταργείται εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει από την εισφορά του μισθού του τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς.
Για κάθε παράλληλη δραστηριότητα που θα ασκεί ως μη μισθωτός με το μπλοκάκι, δεν θα καταβάλλει καμία επιπλέον εισφορά από τη στιγμή που ως μισθωτός έχει συνολικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) πάνω από τα 210 ευρώ.
Ελάφρυνση
Για παράδειγμα, ένας λογιστής που δουλεύει ως μισθωτός με αποδοχές 1.200 ευρώ έχει συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις 325 ευρώ στον κλάδο σύνταξης και περίθαλψης σε ποσοστό 27,10%. Από το 27,10% η εισφορά εργαζομένου που πληρώνει ο ίδιος είναι 9,22% (με 6,67% για σύνταξη και 2,55% για περίθαλψη), ενώ το υπόλοιπο 17,88% είναι η εισφορά υπέρ του εργαζόμενου, την οποία πληρώνει ο εργοδότης (με 13,33% για σύνταξη και 4,55% για την περίθαλψη).
Αν ο λογιστής έχει και μπλοκάκι που το χρησιμοποιεί για την ίδια ή και για άλλη δραστηριότητα, προκειμένου να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα έστω των 650 ευρώ το μήνα, πληρώνει και δεύτερη εισφορά από την τσέπη του σε ποσοστό 26,95% επί του μισθού των 650 ευρώ, δηλαδή καταβάλλει 175 ευρώ το μήνα και άλλα 10 ευρώ εισφορά ανεργίας, σύνολο 185 ευρώ. Αν το εισόδημά του από το μπλοκάκι είναι 400 ευρώ, πληρώνει πάλι τα 185 ευρώ, γιατί είναι η παλιά κατώτατη εισφορά.
Συνολικά ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας ο εργαζόμενος έχει δύο εισφορές με ποσό 510 ευρώ το μήνα.
Με το νέο καθεστώς που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος του υπουργείου Εργασίας, η εισφορά στο μπλοκάκι καταργείται, γιατί καλύπτεται από την εισφορά του μισθού, που είναι 325 ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο καταργείται είναι επειδή οι εισφορές για τη μη μισθωτή απασχόληση δεν θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα όπως πριν, αλλά με 7 επίπεδα εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά για όσους έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης είναι στα 210 ευρώ το μήνα. Οσοι καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ ως μισθωτοί και παράλληλα έχουν μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες παύουν να έχουν την υποχρέωση σε διπλή εισφορά για το μπλοκάκι!
Έρευνα ΕΤ: Η Ελλάδα πιο φθηνή σε ντομάτες και πατάτες στην ΕΕ αλλά με χαμηλότερους μισθούς
Ενας ελεύθερος επαγγελματίας, λοιπόν, που έχει δύο ή τρεις δραστηριότητες θα έχει μία εισφορά και όχι τρεις με κατώτατο όριο τα 210 ευρώ τον μήνα. Ενώ ένας μισθωτός που έχει και εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα με μπλοκάκι δεν θα πληρώνει δεύτερη εισφορά εφόσον οι εισφορές στο μισθό του είναι τουλάχιστον 210 ευρώ το μήνα.
Η διαφορά
Σε περίπτωση που η εισφορά επί του μισθού υπολείπεται των 210 ευρώ, τότε θα καταβάλλει υποχρεωτικά τη διαφορά μέχρι τα 210 ευρώ.
Για παράδειγμα, οι εισφορές σύνταξης και περίθαλψης σε έναν μισθωτό των 700 ευρώ είναι 190 ευρώ. Σε περίπτωση που ο μισθωτός έχει και μπλοκάκι και ασκεί δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας για να συμπληρώνει το εισόδημά του με άλλα 400 ευρώ το μήνα, τότε θα καταβάλλει υποχρεωτικά άλλα 20 ευρώ ώστε να πιάσει το κατώτατο όριο εισφοράς των 210 ευρώ.
Εξετάζεται, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέγει αν θέλει να πληρώνει και πάνω από τα 210 ευρώ για να έχει καλύτερη σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή θα είναι μέχρι το ύψος της ανώτατης εισφοράς, δηλαδή μέχρι τα 560 ευρώ.
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός των 1.620 ευρώ που έχει εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) 439 ευρώ το μήνα και παράλληλα έχει μπλοκάκι ως ελεύθερος επαγγελματίας με συμπληρωματικό εισόδημα 700 ευρώ το μήνα, με το παλιό καθεστώς κατέβαλλε άλλα 199 ευρώ το μήνα για το μπλοκάκι. Με το νέο νόμο η δεύτερη εισφορά των 199 ευρώ καταργείται, αλλά «καταργούνται» και τα 700 ευρώ από την προσμέτρηση στις αποδοχές που βγάζουν ή δίνουν προσαύξηση στη σύνταξη που θα πάρει. Αυτό που εξετάζεται είναι να έχει ο εργαζόμενος το δικαίωμα επιλογής να συμπληρώσει εισφορά επάνω στα 439 ευρώ για να φτάσει μέχρι την ανώτατη εισφορά των 560 ευρώ που θα ισχύσει για τους μη μισθωτούς. Αυτομάτως η σύνταξή του, αντί να υπολογιστεί με μισθό 1.620 ευρώ, θα υπολογιστεί με μισθό 2.500 ευρώ, γιατί σε αυτές τις αποδοχές αντιστοιχεί η εισφορά σύνταξης και ασθένειας των 560 ευρώ.
Εως 3.000 € οι συναλλαγές με αποδείξεις δαπάνης
Στις αμοιβές με αποδείξεις δαπάνης, αντί για μπλοκάκι, που επιλέγουν πολλοί μισθωτοί λόγω απαλλαγής από ΦΠΑ 24%, το όριο που θα επιτρέπεται να γίνεται αυτού του είδους η συναλλαγή εξετάζεται να κατέβει στα 3.000 ευρώ. Σήμερα είναι 10.000 ευρώ.
Ο περιορισμός της χρήσης των αποδείξεων δαπάνης που επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο, θα συνοδευτεί και με πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς. Για αμοιβές άνω των 3.000 ευρώ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά απόδειξη παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι με ΦΠΑ 24%, αλλά και πάλι χωρίς να έχουν υποχρέωση εισφοράς εφόσον καλύπτουν τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς από τη μισθωτή τους απασχόληση.
Από την έντυπη έκδοση