Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε παρουσίαση των μειώσεων φόρων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση με τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επιτύχει την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
«Προγραμματική δέσμευσή μας είναι μια νέα φορολογική πολιτική, με αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα κατατεθεί άμεσα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει τρεις προτεραιότητες:
https://www.youtube.com/watch?v=My1s-W5Qz2g
Πρώτη προτεραιότητα είναι η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους – μεσοσταθμικά κατά 22%. Συγκεκριμένα:
– Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%.
– Για 60.000 μέχρι 70.000 η μείωση θα είναι 27%.
– Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
– Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
– Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, αφορά μόλις 14.841 φορολογούμενους, η μείωση είναι 10%.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα είναι και η τελευταία, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας . Ειδικότερα:
– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
– Το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
– Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σε αυτήν, όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
– Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα υλοποιείται η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας, για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά εκτεταμένη και συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων:
– Θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.
– Θα ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
– Θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
– Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.
– Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.
Ο υπουργός, στο σημείο αυτό ανέφερε ότι προγραμματική δέσμευσή της κυβέρνησης είναι επίσης:
– μία συγκροτημένη νομοθετική παρέμβαση για την αγορά παιγνίων, με έμφαση στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό
– η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, με την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, με την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, με την ενίσχυση και αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών όπως είναι το ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θεσμοθετείται θέση γενικού διευθυντή που θα προΐσταται της ελεγκτικής αυτής Αρχής, ο οποίος θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, και δεν θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί εφικτή η μείωση των φόρων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «με την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, με την αξιολόγηση δαπανών, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με την σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και με την υψηλότερη μεγέθυνση της οικονομίας, έχοντας άρει πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω, από το 2020, σταδιακή μείωση των φόρων».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Οι άξονες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
Για τις δημόσιες δαπάνες:
– Η αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών.
– Η διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών, σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
– Ο καθορισμός και η υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα υπουργεία.
– Η προώθηση της λογιστικής μεταρρύθμισης.
– Η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Για το τραπεζικό σύστημα
– Η ενίσχυση του ενεργητικού των τραπεζών. «Κλειδί» γι’ αυτό είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τα οποία ανέρχονται σήμερα στο 45% του συνόλου τους. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και τα δύο συστημικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος.
– Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών στα πιστωτικά ιδρύματα, ωθώντας στην επιστροφή καταθέσεων και στην άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.
Για τις αποκρατικοποιήσεις.
– Η επιτάχυνση του συμφωνηθέντος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.