Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα, «νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή».
Παράλληλα έκανε λόγο για εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ: «Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται».
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή».
«Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας», τόνισε.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο».
Παράλληλα είπε πως η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση των ΝΟΜΕ και θέλει να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας. Ανάλογα θα συμβεί και με το θέμα των πόρων από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.
«Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», τόνισε.
Ενεργειακή πολιτική
Τα μέτρα που θα παρθούν σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη:
- Η περαιτέρω ιδιωτικοποιήση του ΑΔΜΗΕ.
- Η απελευθέρωση και ενίσχυση της αγοράς ενέργειας.
- Η επιτάχυνση της αξιοποίηση των υδρογονανθράκων γι’ αυτό και θα φέρουμε αμέσως στη Βουλή, τις νέες συμβάσεις για τα 4 «οικόπεδα» που υπολείπονται.
- Η αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.
- Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
- Η αξιοποίηση επίσης του ορυκτού και μεταλλευτικού μας πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, όπου δίνουμε προτεραιότητα.
- Οι πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τους συσσωρευτές και την εξοικονόμηση ενέργειας με νέα προγράμματα, παράλληλα προς το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.
- Η ενίσχυση της αγοράς στις ΑΠΕ.
- Και η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών -ιδίως δε της Κρήτης, όπου διαβεβαιώνω πως θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κριθεί προσφορότερος, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ταχύτερο δυνατόν.
Ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση αναφέροντας πως «έφτασαν τη ΔΕΗ στα όρια της κατάρρευσης. Λόγω ιδεοληψιών εγκατέλειψαν το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Συμφωνήσατε τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50% χωρίς η ΔΕΗ να έχει το παραμικρό αντάλλαγμα. Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση. Με τα ΝΟΜΕ η επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες προς όφελος των ανταγωνιστών της, αφού αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους με ζημιές άνω των 600 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρείας έχασε πάνω από 80% της χρηματηστηριακής της αξίας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να απολογηθεί στους καταναλωτές. Το επόμενο βήμα είναι να ισχυρισθείτε πως δεν λέγομαι Κωστής Χατζηδάκης», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.