Ενώ ήδη η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει τεθεί σε λειτουργία και οι οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών εντύπων είχαν σχεδόν οριστικοποιηθεί, αποφάσισε να αλλάξει άρον άρον επί το ευνοϊκότερον το καθεστώς φορολόγησης των αναδρομικών που έλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, ιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και λοιποί δημόσιοι λειτουργοί υπαγόμενοι σε ειδικά μισθολόγια.
Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες είχε ξεκαθαριστεί ότι τα αναδρομικά που έλαβαν οι υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια θεωρούνται αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα που υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10% και είχε ήδη εκδοθεί σχετική οδηγία για τον τρόπο απεικόνισης των συγκεκριμένων ποσών στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να αλλάξει το καθεστώς αυτό και να απαλλάξει τα συγκεκριμένα ποσά από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, φέρεται να εξετάζει ακόμη και την εκ των υστέρων απαλλαγή τους και από το φόρο εισοδήματος!
Οπως έγινε γνωστό χθες, σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ετσι, στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν φέτος για τα εισοδήματα του 2018, τα συγκεκριμένα ποσά δεν θα αναγράφονται στους κωδικούς 659-660 ή 619-620 του πίνακα 6 όπου περιλαμβάνονται τα αυτοτελώς φορολογηθέντα και υπαγόμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης εισοδήματα, αλλά σε άλλους κωδικούς στους οποίους δηλώνονται ποσά απαλλασσόμενα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με την οδηγία, τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν σε εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου υπαγόμενους σε ειδικά μισθολόγια (τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν βάσει των διατάξεων των άρθρων 10-15 ν.4575/2018 και φορολογήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4582/2018) θα πρέπει είτε να περιληφθούν από τους δικαιούχους που τα εισέπραξαν στους κωδικούς 657-658 του πίνακα 6 είτε να προσυμπληρωθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται ποσά εισοδημάτων τα οποία απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης!
Η οδηγία αυτή του βιβλιαρίου οδηγιών έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε για τα συγκεκριμένα ποσά η υπ’ αριθμόν Α1041/29-1-2019 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, με την οποία ορίστηκαν ο τύπος και το περιεχόμενο των φετινών φορολογικών δηλώσεων και δόθηκαν διευκρινίσεις και οδηγίες για τον τρόπο ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών εντύπων Ε1 και Ε2. Στην απόφαση εκείνη αναφερόταν ότι τα εν λόγω ποσά πρέπει είτε να δηλωθούν από τους ίδιους τους δικαιούχους στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 είτε να προσυμπληρωθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, όπου αναγράφονται τα ποσά εισοδημάτων τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς στην πηγή αλλά υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Η νέα αυτή οδηγία που αναγράφεται στο βιβλιάριο οδηγιών της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι υποκρύπτει πρόθεση για πλήρη απαλλαγή των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων από κάθε φόρο, δηλαδή για εξαίρεση των συγκεκριμένων ποσών όχι μόνο από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αλλά και από το φόρο εισοδήματος!
Κι αυτό διότι στους κωδικούς 657-658 και 617-618 του πίνακα 6, όπου ορίζεται πλέον ότι πρέπει να αναγραφούν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, περιλαμβάνονται μόνο τα ποσά που απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ομως τα ποσά των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων θεωρούνται αυτοτελώς φορολογηθέντα με συντελεστή 20%, δηλαδή έχουν ήδη φορολογηθεί στην πηγή, καθώς έχει παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή τους. Σε περίπτωση που χαρακτηριστούν ως πλήρως απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος, οι δικαιούχοι θα κληθούν να πάρουν πίσω τον παρακρατηθέντα φόρο του 20% με τη μορφή επιστροφής!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου