Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρότεινε ότι ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank πρέπει να πληρώσει 14 δισ. δολ. για να διακανονίσει τις έρευνες που γίνονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με την γερμανική τράπεζα να απαντά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε διακανονισμό των πιθανών αστικών απαιτήσεων κοντά στο εν λόγω ποσό, αλλά σε πολύ μικρότερο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η DB είχε 5,5 δισ. ευρώ σε προβλέψεις για νομικές διαδικασίες για την περίοδο έως τις 30 Ιουνίου και έχει ανακοινώσει ότι περιμένει το ποσό αυτό να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ο νέος αυτός πονοκέφαλος με τον οποίο είναι αντιμέτωπος ο γερμανικός κολοσσός, έστειλε την μετοχή του 8%-9% χαμηλότερα τόσο στο γερμανικό χρηματιστήριο όσο και στις ΗΠΑ, παρασύροντας μαζί του και τις υπόλοιπες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών ότι τα πρόστιμα θα έχουν συνέχεια, φέρνοντας τις τράπεζες με νέες ανάγκες αντλήσεις κεφαλαίων σε ένα ήδη πολύ δύσκολο περιβάλλον.
Οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνες και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι Barclays PLC, Credit Suisse Group AG, UBS Group AG και Royal Bank of Scotland Group, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους σήμερα να βυθίζονται με απώλειες που αγγίζουν το 6%.
Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 6%, τις μεγαλύτερες από το Brexit, ενώ η πτώση στους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τα μέσα Ιουνίου. Πιέσεις σημειώνονται και στην Wall Street με τις μετοχές της Goldman Sachs και της JPMorgan να υποχωρούν πάνω από 1%.
“Με την Deutsche Bank να αντιμετωπίζει ένα πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολ. στις ΗΠΑ για εικαζόμενες παρατυπίες στον τρόπο που πούλησε τίτλους στεγαστικών δανείων πριν από την οικονομική κρίση, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό”, σημειώνει ο αναλυτής της ETX Capital, Neil Wilson.
“Πώς μπορούν πια οι τράπεζες να ελπίζουν ότι θα ξεπεράσουν την κρίση;”προσθέτει.
Όπως σημειώνει ο Mike van Dulken, αναλυτής της Accendo Markets, ” οι στενοί δεσμοί μεταξύ των τραπεζών της Ευρώπης σημαίνει ότι η κακή είδηση για την Deutsche είναι βέβαιο ότι θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις”. Όπως προσθέτει, αυτή αποτελεί μία ιδιαίτερα άσχημη είδηση για ένα κλάδο που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος, ειδικά όταν αφορά έναν τραπεζικό κολοσσό.
Το “χτύπημα” στην Deutsche Bank ήρθε να προστεθεί, για τις αγορές, σε μία εβδομάδα η οποία έχει ήδη σημαδευτεί από ένα ισχυρό sell-off τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα, και το οποίο προκαλούν οι φόβοι των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν να στηρίζουν της αγορές. Το σήμα δόθηκε την περασμένη Πέμπτη όταν η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο τόνωσης και ούτε έδωσε κάποιες ενδείξεις για τόνωση προσεχώς.
“Είχαμε ένα ασυνήθιστα ήρεμο καλοκαίρι, αν λάβουμε υπόψη το Brexit και τον πολιτικό κίνδυνο των ΗΠΑ και νομίζω ότι τώρα το πληρώνουμε”, σημειώνει ο επικεφαλής της ABN Amro, Didier Duret.
Εδώ και καιρό οι αναλυτές προειδοποιούσαν για το υπερβολικό ράλι των αγορών δεδομένων των κινδύνων, αλλά και για τη φούσκα στα ομόλογα. Σήμερα η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση σε “underweight” της σύστασή της για τα ομόλογα, ενώ διατήρησε την θετική της σύσταση στην διακράτηση μετρητών, δεδομένου του κινδύνου ενός σοκ και των υψηλών αποτιμήσεων στις αγορές.
Παράλληλα υποβάθμισε σε underweight τόσο τον αμερικάνικο δείκτη S&P 500 όσο και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι για τους επόμενους τρεις μήνες.