Παρά τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να καθησυχάσει τις αγορές, το βράδυ της Τετάρτης η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου έσπασε αρνητικό ρεκόρ 16ετίας φθάνοντας το 4,92%, την ίδια στιγμή που το ισόχρονο επιτόκιο ελληνικού δανεισμού κυμαινόταν στο 3,32%. Επίσης, οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών ομολόγων, που έφτασαν σε υψηλά 26 ετών αυτή την εβδομάδα, σκαρφάλωσαν στο 5,47%.
Αιτία για το «ξεπούλημα» των βρετανικών τίτλων, που συνοδεύτηκε από υποχώρηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων μηνών (1 λίρα Αγγλίας = 1,226 δολάρια) είναι η δυσπιστία των αγορών απέναντι στη σχεδιαζόμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Εργατικών.
Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού, που παρουσίασε πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, αποκάλυψε τις προθέσεις της για αύξηση των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας των επιχειρήσεων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης σε μια οικονομία πρακτικά στάσιμη. Ομως ο συνδυασμός αυτός αποδείχθηκε καταστροφικός, δεδομένου ότι μετά την εκλογή Τραμπ κυριαρχεί αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και έχει ακριβύνει ο δανεισμός πολλών κρατών -ακόμη και των ΗΠΑ!
Σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές ανησύχησαν για την πρόθεση του διδύμου Κιρ Στάρμερ – Ρέιτσελ Ριβς να ρίξει λεφτά για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, κάτι που αποτελεί απαίτηση της εκλογικής βάσης των Εργατικών. Αυτό, όμως, θα απαιτούσε αύξηση του δανεισμού και μείωση των επιχειρηματικών κερδών, προοπτική που δημιούργησε αρνητική ψυχολογία στις αγορές, με τις συνέπειες που προαναφέρθηκαν.
Politico: Ο Φειδίας Παναγιώτου είναι ο άνθρωπος του Έλον Μασκ στο Ευρωκοινοβούλιο
Καθώς είναι νωπό το μίνι-κραχ, που προκάλεσε με τις υπερφιλελεύθερες ακρότητές της η Συντηρητική «πρωθυπουργός των 44 ημερών», Λιζ Τραζ, στον «μίνι-προϋπολογισμό» του 2022, οι παράγοντες της αγοράς και του χρήματος στη Βρετανία προέβησαν σε μια ενστικτώδη αντίδραση.
Ανέκρουσε πρύμναν
Για να ελέγξει εγκαίρως την κατάσταση, αποτρέποντας μια νέα έκτακτη αγορά βρετανικών ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως το 2022, η Ριβς ανέκρουσε πρύμναν, ξεκαθαρίζοντας το βράδυ της Τετάρτης, ότι θα επιβάλει «σιδηρούν έλεγχο» στα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο αυτό ενέχει σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους για τους Εργατικούς, που έλαβαν ήδη ένα αντιδημοφιλές μέτρο περικόπτοντας το επίδομα θέρμανσης των Βρετανών συνταξιούχων. Οι ψηφοφόροι των Εργατικών και τα λαϊκά στρώματα είχαν απηυδήσει από τη μακροχρόνια λιτότητα των Συντηρητικών κυβερνήσεων και την υποβάθμιση των δημοσίων υποδομών, γι’ αυτό περίμεναν από τους Εργατικούς μια πιο «γαλαντόμα» πολιτική.
Χθες η «τσαρίνα» της βρετανικής οικονομίας επρόκειτο να αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και το υπουργείο της ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις για την ανάπτυξη «τις επόμενες εβδομάδες». Τις τελικές αποφάσεις για τον ανανεωμένο προϋπολογισμό η Ριβς θα τις ανακοινώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 26 Μαρτίου, υπό καθεστώς αμφίπλευρης πίεσης, από τις αγορές και τον λαϊκό παράγοντα. Ωστόσο έχει ήδη υποσχεθεί πως δεν θα επιβαρύνει τους επιχειρηματίες με νέους φόρους, ύστερα από την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε στους εργοδότες από τον Απρίλιο, προκαλώντας την διαμαρτυρία τους.
Ομως το μεγάλο πολιτικό στοίχημά της -όπως και του πρωθυπουργού Στάρμερ- είναι πώς θα «πουλήσουν» στους πολίτες την αναμενόμενη μείωση αντί για αύξηση των δημοσίων δαπανών χωρίς να κατηγορηθούν για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας των προκατόχων τους. Στο μεταξύ, κάποιοι αναλυτές δεν έχασαν την ευκαιρία να επισημάνουν ότι μετά το Brexit η Βρετανία έχει γίνει πιο ευάλωτη απέναντι στις αγορές.
Ειδήσεις σήμερα
Γροιλανδία: Απογοητευμένοι οι πολίτες με τον Τραμπ – «Η χώρα μας δεν είναι προς πώληση»
Facebook-Instagram: Τέλος τα φίλτρα ομορφιάς – Ήρθε η ώρα της (ωμής) πραγματικότητας
Ζιζέλ Πελικό: Εκστρατεία από δημοσιογράφο για να της απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης
Καιρός: Ψυχρή εισβολή θα χτυπήσει τη χώρα από την Κυριακή (12/1) – Πού θα δούμε χιόνια [βίντεο]