Ένα φαγητό που μας ταξιδεύει στην κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς και ζεσταίνει κάθε οικογενειακό κυριακάτικο ή ακόμα και καθημερινό τραπέζι.
Ένα φαγητό που χρειάζεται την προσοχή μας στο μαγείρεμα του. Γιατί, όσο απλό τον απολαμβάνουμε, τόσο σύνθεση είναι η διαδικασία για να του προσφέρουμε τη γεύση και την υφή που επιθυμούμε.
Υλικά
1 φλιτζάνι τραχανάς ξινός ή γλυκός
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι γάλα
200 γρ. φέτα χοντροτριμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μπούκοβο σε σκόνη
Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ - Η πιο επιτυχημένη συνταγή που αξίζει να φτιάξετε
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα σιγοβράζουμε το νερό και προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα.
Ανακατεύουμε με κουτάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Προσέχουμε πάντα να έχει αρκετό νερό για να μην κολλήσει.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο, κομμάτια τυρί φέτα.
Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε σε μπολάκια.
Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω και λίγο πιπέρι.
Πώς θα ετοιμάσουμε τον τέλειο τραχανά;
Αν και τροφή με πλούσια ιστορία και περίοπτη θέση στην παραδοσιακή κουζίνα του τόπου, ο τραχανάς θέλει την προσοχή του όσο μαγειρεύεται.
Ο χρόνος
Βασικός παράγοντας. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Αποστολή του παραδοσιακού τραχανά είναι να γίνει κυρίως σούπα. Ο χρόνος μαγειρέματος, λοιπόν, εξαρτάται και αυτός με τη σειρά του από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του, το πόσο στεγνός είναι και το μέγεθος του. Σε γενικές γραμμές, ο σταρένιος τραχανάς θέλει περισσότερο χρόνο και νερό από τον αλευρένιο, με τους ψιλοκομμένους να απαιτούν επίσης μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μαγειρέματος από τους χοντροκομμένους.
Μία δοκιμή θα σας σώσει
Όσο ξεκάθαρες και αν οι οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος, ο τραχανάς έχει τις δυσκολίες του. Για να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι το πιάτο που θα ετοιμάσουμε θα έχει την υφή, την γεύση και την πυκνότητα που επιθυμούμε, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα παραπάνω από μία δοκιμή. Ένα μαγειρικό test. Ρίχνουμε ένα μικρό φλιτζανάκι του καφέ τραχανά σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε τρία φλιτζανάκια νερό και τον βάζουμε να βράσει. Παράλληλα, εμείς μετράμε τον χρόνο και σημειώνουμε πότε και πόσο επιπλέον νερό χρειάστηκε. Από τις σημειώσεις δεν δύναται να λείπει φυσικά το λεπτό που έπηξε και μαλάκωσε. Έτοιμοι!
Βράζουμε σωστά
Όσο και αν προσπαθούμε – στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομίας χρόνου – να ετοιμάσουμε τον τραχανά μας πιο σύντομα από το κανονικό, καλό είναι να έχουμε υπομονή. Διότι, μόνο έτσι το φαγητό μας θα αποκτήσει την χαρακτηριστική πηχτή του υφή. Επίσης, δεν ξεχνάμε το ανακάτεμα ανά συχνά χρονικά διαστήματα.
Σερβίρουμε αμέσως
Όσο μένει, πήζει. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανόνες όσον αφορά το μαγείρεμα του τραχανά. Πρέπει, λοιπόν, να τον σερβίρουμε αμέσως στο πιάτο ή αν θέλουμε να τον κρατήσουμε για αργότερα να προσθέσουμε λίγο νερό και να τον απομακρύνουμε από τη φωτιά πριν το πιει όλο.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ο θρυλικός Ρουμάνος τερματοφύλακας Ντουκαντάμ
Χριστίνα Μπόμπα: Η μεγάλη απόφαση που πήρε για τα social media – Τι συνέβη; [βίντεο]
«Συγγνώμη ψυχούλες μου. Γέννησα ένα τέρας» – Ξεσπά η μητέρα του αστυνομικού της Βουλής
5 συμβουλές για να στολίσετε χριστουγεννιάτικο δέντρο βγαλμένο από βιτρίνα μαγαζιού