Τα tips της Αργυρώς
- Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.
- Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
- Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη και μετά το ψήσιμο η πίτα μας.
- Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο διότι η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός τότε ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50 λεπτά.
- Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή την λάμα από ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνή τότε η πίτα μας είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.
- Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει σωστά.
Την συνταγή την βρήκαμε στο Argiro.gr
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. βούτυρο Lurpak
- 400 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 5 αυγά χωρισμένα
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 120 γρ. γάλα
- 80 γρ. κονιάκ
- 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- άχνη ζάχαρη για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε πολύ εύκολα αφού ψηθεί.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
- Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
- Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.
- Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
- Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.
- Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
- Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί.
- Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
- Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
03/12/2024
|
16:32
Φοινίκια: Η πιο παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή - Πώς θα τα φτιάξετε
Ειδήσεις σήμερα
Σκιαδαρέσης στον ΕΤ: «Διαφυλάττω, όσο γίνεται, τον νεανικό μου εαυτό»
Ροναλντίνιο: Παππούς στα 45 ο διάσημος ποδοσφαιριστής – Ο 19χρονος γιος του θα γίνει πατέρας
EuroLeague: Στο Άμπου Ντάμπι το φετινό Final Four – Πρώτη φορά εκτός Ευρώπης