Υλικά – γάστριν
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
80-100ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη γέμιση
150γρ. αμύγδαλα
150γρ. φουντούκια
150γρ. καρύδια
60γρ. σουσάμι
60γρ. παπαρουνόσπορο
150γρ. μέλι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. κανέλα
πιπέρι
Για το σιρόπι
400γρ. ζάχαρη
300ml νερό
200γρ. μέλι
50γρ. πετιμέζι
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τα φουντούκια και στη συνέχεια το σουσάμι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα γουδί ή σε μίξερ θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς που καβουρδίσαμε, τα καρύδια και τον παπαρουνόσπορο. Αδειάζουμε σε ένα μπόλ και ρίχνουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, τη κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι με ένα πινέλο και στρώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο, πασπαλίζουμε με λίγη από την γέμιση. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια, ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά.
Τα 4 μυστικά για αφράτα μελομακάρονα - Όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις
Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, το πετιμέζι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουνε με την θερμοκρασία. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Αφού έχει ψηθεί το Γάστριν, βγάζουμε από τον φούρνο ζεστό και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για 2 ώρες να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Σίσσυ Χρηστίδου: Το σπίτι της είναι βγαλμένο από παραμύθι
Τηλεθέαση: Ποιοι σάρωσαν και ποιοι «βυθίστηκαν» στη βραδινή ζώνη