Όμως, εκτός από την κατανάλωσή του ως νωπού φρούτου, μπορεί να εμπλουτίσει γευστικά τις… χυλοπίτες και τον τραχανά! Αυτό τουλάχιστον σκέφτηκε ο παραγωγός Γιώργος Σμυρνιός, από τη Λακωνία. Κατάγεται από το ορεινό χωριό Ανώγεια, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου και είναι ελαιοπαραγωγός.
«Στον ελαιώνα καλλιεργώ και βιολογικά φραγκόσυκα. Η καλλιέργεια παραμένει σταθερή με τάσεις μείωσης και ακολουθεί τον δρόμο που πήραν όλες οι άλλες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα η αλόη, που άρχισαν με πολλά όνειρα, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην πορεία. Επομένως, έπρεπε κάτι να σκεφτώ για να δώσω… ώθηση και προοπτική στα φραγκόσυκα», είπε στον Eleftherostypos.gr.
Ο γιος του, Χρήστος, ο οποίος σπούδασε τυποποίηση, μεταποίηση και εμπορία προϊόντων στο ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σκέφτηκε κάτι αρκετά πρωτοποριακό! «Πρότεινε να εντάξουμε το φραγκόσυκο στα παραδοσιακά ζυμαρικά της Ελλάδας, δηλαδή τις χυλοπίτες και τον τραχανά. Η ιδέα μου άρεσε και τη δουλέψαμε μαζί. Κάναμε τις πρώτες δοκιμές και το προϊόν βγήκε εξαιρετικό», πρόσθεσε.
Όπως είπε, το φραγκόσυκο πολτοποιείται και στη συνέχεια ενσωματώνεται στη ζύμη. Όσοι δοκίμασαν τις χυλοπίτες και τον τραχανά, έμειναν ενθουσιασμένοι από τη γεύση. Έχουν μία εσάνς από φραγκόσυκο και αφήνουν στον ουρανίσκο μία ήπια και σχεδόν ανεπαίσθητη γλύκα. «Οι χυλοπίτες είναι έτοιμες σε τέσσερα λεπτά της ώρας και ο τραχανάς λίγο περισσότερο. Σερβίρονται με τον παραδοσιακό τρόπο και όπως θέλει ο καθένας», τόνισε.
Στην προσπάθειά τους, πατέρας και γιος, είχαν την πολύτιμη επιστημονική βοήθεια και συνεργασία του βιομηχανικού σχεδιαστή, ειδικού για την ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων και καθηγητή στο ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Νίκου Χατζηλία.
Στο εξειδικευμένο εργαστήριο του έχουν γίνει όλες οι φυσικοχημικές και διατροφικές αναλύσεις των τελικών προϊόντων, τα οποία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν ιδιαίτερα πλούσια και εύγεστα. Επιπρόσθετα, έχει φιλοτεχνηθεί και δημιουργηθεί το σήμα της εταιρικής ταυτότητας και της ετικέτας των προϊόντων με έργα ζωγραφικής από την συλλογή του κ.Χατζηλία.
«Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις καθιστούν τα φρούτα του φραγκόσυκου σημαντική λειτουργική τροφή για την ανθρώπινη υγεία και την προστασία από πολλές σύγχρονες ασθένειες», τόνισε ο κ. Χατζηλίας, υπογραμμίζοντας ότι τα φραγκόσυκα είναι πλούσια σε διυδροφλαβονόλες, γλυκοζυλιωμένες φλαβονόλες, φλαβονόνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, πηκτίνη και κόμμι, ενώ η σύσταση των σακχάρων χαρακτηρίζεται από τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς σε μικρές ποσότητες.
Πατέρας και γιος, έχουν βρει ήδη το εργαστήριο που θα παρασκευάζει τις χυλοπίτες και τον τραχανά με φραγκόσυκο, έχουν καταλήξει στην τελική εμπορική ονομασία του προϊόντος και περιμένουν τη φθινοπωρινή σοδιά για να αρχίσουν την παρασκευή και τη διάθεσή τους στην αγορά.