Υλικά
300 γραμμ. μανιτάρια λευκά baby
150 γραμμ. μεγάλα λευκά μανιτάρια για το ζωμό
6 μεγάλα μανιτάρια Πορτομπέλο, τα 4 κομμένα σε κύβους
100 ml γλυκό κόκκινο κρασί
5 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σόγια σως χωρίς αλάτι
3 μέτρια ξέρα λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο-ψιλοκομμένο
400 γραμμ. κριθαράκι ψιλό
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 κύβο ζωμό μανιταριών
150 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
3 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο –ψιλοκομμένο
100 γραμμ. αφυδατωμένο Πορτσίνι
Αλάτι & φρεκοαλεσμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σοτάρετε τα baby μανιτάρια σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι οπού έχουμε ζεστάνει μια κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Δουλεύοντας σε δύο παρτίδες, προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να απελευθερώνουν το υγρό τους.
Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα μανιτάρια ναγίνουν τραγανά αλλά ακόμα υγρά, περίπου 3-4 επιπλέον λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε τα μανιτάρια και να τα μεταφέρετε σε ένα μπολ. Επαναλάβετε με μια άλλη κουταλιά βούτυρο και τα υπόλοιπα κομμένα Πορτομπέλο μανιτάρια (κάνουμε την ίδια διαδικασία όπως πριν). Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε στην άκρη και αυτά σε ένα μπολ.
Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνταγή
Μαζεύουμε όλα τα υγρά από τα μανιτάρια και τα φυλάμε, θα τα χρειαστούμε αργότερα για το κριθαρότο.
Σοτάρουμε σε ένα άλλο τηγάνι το κριθαράκι με μια Κ.σ. ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, το σβήνουμε με 300 ml νερό και όταν χοχλάσει το σκεπάζουμε και το βγάζουμε από τη φωτιά να περιμένει σκεπασμένο στην άκρη.
Σοτάρουμε με μία κουταλιά ελαιόλαδο τους παπάδες από τα πορτομπέλο και τα μεγάλα μανιτάρια ψιλοκομμένα, όταν ροδίσουν βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε για αλλά 3 λεπτά, σβήνουμε με το νερό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά, προσθέτουμε και τον κύβο μανιταριών.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το σουρώνουμε, στο ζωμό προσθέτουμε και τα υγρά από τα μανιτάρια που κρατήσαμε
Λιώνουμε δύο κουταλιές βούτυρο σε μια χαμηλή αλλά βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε μέσα το κρεμμύδι το σκόρδο και το θυμάρι, σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4λεπτά. Στη συνεχεία βάζουμε τα μανιτάρια (αυτά που είχαμε ψήσει πριν) κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα από πάνω. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό μανιταριών μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι. Βάζουμε την πούδρα από το Πορτσίνι, και την σόγια σως και ανακατεύουμε. Βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το φρέσκο βούτυρο (σε κύβους κρύο) και την παρμεζάνα. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Έχουμε κόψει τα 2 πορτομπέλο σε μακρόστενες φέτες και τα έχουμε σοτάρει σε λίγο βούτυρο. Σε μια μεγάλη πιατέλα απλώνουμε το κριθαρότο. Περιμετρικά το στολίζουμε με τις φέτες από το Πορτομπέλο.
Από πάνω βάζουμε σε διάφορα σημεία τα baby σοταρισμένα μανιτάρια που κρατήσαμε. Κάνουμε στο κέντρο μια διαμετρη γραμμή με τριμμένη παρμεζάνα και δίπλα της μια άλλη γραμμή με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ελένη Μενεγάκη: Η μάχη της με τα κιλά – Αυτή είναι η πανάκριβη δίαιτα από διατροφολόγο της Αμερικής
- Τρελάθηκαν στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη: Η οδός Αρχιμήδου ακούστηκε εντελώς λάθος live
- Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας για Θεοφανία Παπαθωμά και Γρηγόρη Πετράκο: Αιδώς Αργείοι! Έλεος πια!
- Κατερίνα Στικούδη: Πλημμύρισαν το δωμάτιο με δώρα για τον μπέμπη – Φωτογραφίες από το μαιευτήριο
- Ντέμης Νικολαΐδης: Η πρώτη δημόσια αναφορά στην Δέσποινα Βανδή μετά τον χωρισμό τους
- Ζώδια: Ποιους ευνοεί σήμερα ο Άρης; – Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας από τη Μάρι Γιόβα!
- Επεισόδιο στα μπουζούκια με Έλενα Τσαβαλιά και Μάρκο Σεφερλή – Αιτία μια κοπέλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr