1. Το άλφα και το ωμέγα για σούπερ ζουμερό κρέας είναι η μαρινάδα. Ανάμειξε υγρά υλικά όπως ελαιόλαδο, μουστάρδα και γιαούρτι με μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, κύμινο και η λίστα συνδυασμών είναι ατελείωτη. Κλασική επιλογή είναι και η σος μπάρμπεκιου, η οποία ταιριάζει τόσο στο κοτόπουλο όσο και στα κρεατικά.
2. Είτε ψήνεις στα κάρβουνα είτε με φυσικό αέριο, ρίξε στην φωτιά λίγα κομμάτια ξύλου ή πριονίδι ειδικά για κάπνισμα, ώστε να δώσεις μια καπνιστή νότα στο κρεατικά σου. Για παράδειγμα, το ξύλο μηλιάς δίνει γλυκύτητα, τα ροκανίδια καπνίσματος mesquite χαρίζουν αψάδα, ενώ τα ροκανίδια hickory είναι πιο έντονα και θυμίζουν σε γεύση το μπέικον. Το κάπνισμα και το αργό ψήσιμο είναι μια τεχνική που αγαπούν στην Αμερική, και όχι άδικα.
3. Σε περίπτωση που ψήνεις με κάρβουνα, προτίμησε τα δρύινα λόγω της αυξημένης τους αντοχής. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε τα κάρβουνα από πεύκο ή έλατο καθώς περιέχουν ρητίνη και μπορεί να εκτιναχθούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
4. Toποθέτησε τα κάρβουνα σε κυκλικό σχήμα, στο κέντρο της ψησταριάς. Ακούμπησε το κρέας στη σχάρα, ακριβώς πάνω από τα κάρβουνα, άφησέ το να καψαλιστεί για λίγα λεπτά και κατόπιν μετακίνησέ το στις εξωτερικές γωνίες της σχάρας. Έτσι θα ψηθεί ομοιόμορφα χωρίς να καεί!
5. Για να μην κολλάνε τα κρεατικά στη σχάρα, με πινέλο άλειψε ελαφρώς τη σχάρα με λίγο λάδι πριν το ψήσιμο.
6. Το σύνηθες λάθος που κάνουν οι απανταχού ψήστες είναι να τρυπάνε με πιρούνι το κρέας για να ελέγξουν αν ψήθηκε καλά. Έτσι, όμως, το κρέας δεν γίνεται ζουμερό και αρχίζει να σκληραίνει. Το μυστικό για να ξέρεις αν ψήθηκε το κρέας είναι να τοποθετείς στη σχάρα τα κρεατικά σου με σειρά. Έτσι, έχεις στο νου σου ποιο θα ψηθεί πιο γρήγορα ή πιο αργά, ανάλογα με το πόση ώρα είναι στην φωτιά.
7. Ένας γενικός μπούσουλας για τον χρόνο ψησίματος των κρεατικών είναι ο εξής.
Λουκάνικα: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά. Τip: πάντοτε θέλουν τρύπημα με μαχαίρι κατά μήκος πριν το ψήσιμο.
Μπιφτέκια: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
Κοτόπουλο: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά από κάθε πλευρά (για φιλέτο) και 20-25 λεπτά (για παϊδάκια).
Χοιρινά παϊδάκια: Ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10-15 λεπτά, και συνεχές γύρισμα.
Μπριζόλες: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Κι αυτό γιατί εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας και το πόσο καλά την θέλεις ψημένη. Ο παρακάτω πίνακας θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόση ώρα πρέπει να την ψήσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις.
8. Ένας γενικός κανόνας, τουλάχιστον μέχρι να μάθεις την τέχνη του ψησίματος, και να μην τσιμπολογάς τα κρεατικά σου κάθε τόσο, είναι να τα γυρίσεις μόνο όταν έχουν σχηματιστεί οι γραμμές από τη σχάρα.
9. Το κρέας (και γενικά το φαγητό) συνεχίζει το να ψήνεται ακόμη κι όταν το αποσύρεις από την φωτιά, οπότε καλό είναι να το κατεβάσεις από τη σχάρα ελάχιστα λίγο πριν πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ψησίματος. Ένα ψηφιακό θερμόμετρο θα σε βοηθήσει σε αυτό το έργο.
10. Τέλος, ξέρεις ότι είναι πιο νόστιμο το κρέας αν το αφήσεις να “ξεκουραστεί” για 5-10 λεπτά μετά το ψήσιμο; Άσε που δεν θα καίγεσαι με κάθε μπουκιά και θα απολαύσεις στο μέγιστο τους καρπούς του κόπου σου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr