Υλικά-ρόστο Νάξου
2 κιλά χοιρινό μπούτι ολόκληρο
150 ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
200 ml κόκκινο κρασί
4 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
2 κούπες νερό
Διαδικασία
Αρχικά πλένουμε το χοιρινό μπούτι και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε αλατοπίπερο και ρίχνουμε τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες σε φέτες. Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε, ώστε να δημιουργήσουμε μία πάστα.
Με ένα μαχαίρι δημιουργούμε σε διάφορα σημεία στο χοιρινό χαρακιές και βάζουμε πιέζοντας την πάστα.
Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να κάνει κρούστα. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να κοκκινίσει το ελαιόλαδο και να βγάλει ο πελτές τα αρώματα του. Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί.
Τέλος, προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,5 ώρα.
Όταν έχει ψηθεί το χοιρινό και έχει δέσει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια.
Ειδήσεις Σήμερα
Παύλος Ντε Γκρες: Έπαθε αποκόλληση στο μάτι – Τα συμπτώματα που αγνόησε