Υλικά
500 γραμμ. γίγαντες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα σε φέτες
3 κλωνάρια σέλερι
3 λουκάνικα χωριάτικα
4 ντομάτες ή 400 γραμμ. κον κασέ
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
½ κούπα ελαιόλαδο
50 ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
1 δάφνη
2 σκ. σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό ή σέλινο
400ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 πιπεριά τσίλι
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Βάζετε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζετε και ξεπλένετε με λίγο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό και τους γίγαντες και τους βάζετε να βράσουν για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλετε προσθέτετε κρεμμύδια, καρότα, σέλερι που είναι μαλακά. Όταν μαλακώσουν, στραγγίζετε και κρατάτε 1 κούπα από τον ζωμό.
Τρίβετε τις 2 ντομάτες στον τρίφτη και τις άλλες δυο τις κόβετε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι, το λουκάνικο σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο, την δάφνη, τις πιπεριές με ελαιόλαδο, προσθέτετε το σέλερι σε κύβους, τα καρότα σε κύβους, σοτάρετε. Προσθέτετε τον πελτέ, το κρασί αφήνετε να εξατμιστεί λίγο. Προσθέτετε τις ντομάτες, τους γίγαντες, το νερό, την ζάχαρη και τον κύβο.
Μεταφέρετε σε ένα ταψί και ψήνετε χωρίς αλουμινόχαρτο στους 180 για 40-50 λεπτά. Δοκιμάζετε, και αν έχουν μαλακώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αφαιρείτε και ψήνετε για λίγο χωρίς αλουμινόχαρτο να πάρουν χρώμα. Τέλος, πασπαλίζετε με μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο και φρέσκο ελαιόλαδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr