Υλικά
Για την τάρτα
320 γραμμ. αλεύρι σκληρό Νο1
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
220 γραμμ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για την κολοκύθα
1 μικρή κολοκύθα 500 γραμμ. περίπου
Για την κρέμα κολοκύθας
2 αβγά
60 ml κρέμα γάλακτος
200 γραμμ. πουρέ κολοκύθας
130 γραμμ. φορμαέλα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου
Αλάτι & πιπέρι
Κανέλα, μοσχοκάρυδο
Για το καραμελωμένο κρεμμύδι
150 γραμμ. κρεμμύδι κοκκάρι κατεψυγμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
Αλάτι & πιπέρι
Για το στήσιμο
80 γραμμ. κολοκύθα σε κύβους
80 γραμμ. φορμαέλα σε κύβους
Διαδικασία
Για την τάρτα: Βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη σε ένα πολυμηχάνημα (μούλτι) και ανακατεύετε. Στη συνέχεια κόβετε σε κυβάκια το παγωμένο βούτυρο, βάζετε τη μισή ποσότητα και χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα. Επειτα βάζετε την υπόλοιπη ποσότητα βουτύρου και χτυπάτε πάλι για λίγο. Προσθέτετε το νερό και ανακατεύετε.
Αλευρώνετε την επιφάνεια στον πάγκο σας και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη, ζυμώνετε, ώστε να γίνει μία μπάλα, τυλίγετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Βγάζετε από το ψυγείο και αφήνετε 15 λεπτά να μαλακώσει, ώστε να μπορέσετε να την ανοίξετε. Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και ανοίγετε με τον πλάστη. Μεταφέρετε σε μια ταρτιέρα 26-28 εκ. Πατάτε με τα δάχτυλα τη ζύμη μέχρι τα τοιχώματα. Τρυπάτε με ένα πιρούνι παντού.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Βάζετε μια λαδόκολλα και ένα βάρος από πάνω, π.χ. φασόλια. Βάζετε στο ψυγείο για λίγο και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνετε με το βάρος για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε τη μεμβράνη με το βάρος. Βγάζετε από τον φούρνο, αλείφετε με έναν αραιωμένο κρόκο αβγού με νερό (αυτό βοηθάει να μην περάσουν υγρά κάτω από τη ζύμη)και ψήνετε στους 180 βαθμούς για άλλα 8 λεπτά.
Για τη γέμιση κολοκύθας: Καθαρίζετε την κολοκύθα εξωτερικά. Κόβετε σε κύβους την κολοκύθα, η μία της πλευρά βγάζει ωραίους ομοιόμορφους κύβους, η άλλη, εκεί όπου είναι τα σπόρια, θα βγάλει ακανόνιστα κομμάτια. Βράζετε σε ένα κατσαρολάκι 180 γραμμ. κολοκύθα σε ωραίους 2 εκ. κύβους για 8-10 λεπτά περίπου. Σουρώνετε και αφήνετε στην άκρη (θα τα βάλετε πάνω στην τάρτα πριν από το τελευταίο ψήσιμο). Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα βάζετε την υπόλοιπη κολοκύθα σε κύβους με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή δεντρολίβανο και ελαιόλαδο. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά (αυτό θα είναι για τον πουρέ κολοκύθας).
Βγάζετε την ψημένη κολοκύθα από τον φούρνο, τη βάζετε σε ένα μούλτι και χτυπάτε να γίνει πουρές. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα κολοκύθας (αβγά, κρέμα γάλακτος, φορμαέλα, σιρόπι σφενδάμου, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα).
Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: Ξεπαγώνετε το κρεμμύδι στη συντήρηση σε ένα σουρωτήρι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι στα τελευταία 5 λεπτά του μαγειρέματος. Βάζετε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά του.
Για το στήσιμο: Εχετε μπροστά σας την τάρτα ψημένη, την κρέμα κολοκύθας, το κοκκάρι, τη φορμαέλα σε κύβους, την κολοκύθα σε κύβους. Βάζετε λίγη τριμμένη φορμαέλα πάνω στην ψημένη τάρτα, από πάνω περιχύνετε την κρέμα κολοκύθας. Στη συνέχεια βάζετε τους κύβους φορμαέλας, τα κρεμμύδια και τα κυβάκια από τη βρασμένη κολοκύθα ομοιόμορφα στην τάρτα. Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο και στολίζετε με τους σπόρους κολοκύθας και πασπαλίζετε με σχοινόπρασο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr