Υλικά
πακέτο φύλλο χωριάτικο με ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί
2 τριμμένα καρότα
2 αυγά
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
170 γραμμ. τραχανά ξινό
200 γραμμ. γραβιέρα
Αλάτι, πιπέρι
Για την επάλειψη
50 ml ελαιόλαδο
50 ml γιαούρτι
1 κρόκο αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού μαυροκούκι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτετε τον κιμά, σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και τραβήξει τα ζουμιά του. Συνεχίζετε με τα τριμμένα καρότα στον τρίφτη βάζοντας και αυτά στην κατσαρόλα, σβήνετε με κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί.
Η τέλεια συνταγή με τη γαλοπούλα που περίσσεψε - Φτιάξτε το νοστιμότερο σουφλέ
Προσθέτετε την κανέλα, μπαχάρι, κύμινο ανακατεύετε και βράζετε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα απ την φωτιά. Ρίχνετε τον τραχανά, τα αυγά, την γραβιέρα, τον μαϊντανό, την ρίγανη και ανακατεύετε. Σε ένα λαδωμένο ταψί 25 χ 35 εκ. Στρώνετε 4 φύλλα περνώντας σε σχήμα σταυρού (βάζοντας το μισό έξω, το μισό μέσα). Βάζετε 2 φύλλα στο κέντρο και προσθέτετε την γέμιση, προσθέτετε λίγο γραβιέρα τριμμένη αν θέλετε ,κλείνετε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείβοντας συνεχώς με ελαιόλαδο.
Βάζετε άλλα 4 φύλλα από πάνω περνώντας και πάλι με ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τον κρόκο. Στο τελευταίο φύλλο περνάτε με αυτό το μείγμα, πασπαλίζετε με σουσάμι και μαυροκούκι. Κόβετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα και μετά δυναμώνετε λίγο για 10 λεπτά στους 200.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr