Γράφει ο ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ*
- Κατευναστικό μιλσέικ με μπανάνα
Αυτό το απαλό κρεμώδες και εύκολο μιλκσέικ μπανάνας, θα βοηθήσει στην πνευματική σας ηρεμία. Είναι ιδανικό για να σας απαλλάξει από κάθε νευρικότητα, ειδικά όταν αυτή οφείλεται στη δουλειά σας ή το άγχος.
ΣΥΝΤΑΓΗ
240ml γάλα (αμυγδάλου ή κανονικό χωρίς λακτόζη)
1 μπανάνα, καθαρισμένη και κομμένη
5 παγάκια
1 κ. της σούπας μέλι
Ελάχιστη ποσότητα τριμμένο μοσχοκάρυδο, προαιρετικά
Αναμίξτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα. Σερβίρετε, γαρνίροντας με επιπλέον μοσχοκάρυδο, αν θέλετε. (1 μερίδα)
- Γάλα καρύδας με μπανάνα
Σε αυτή τη συνταγή η μείξη των δύο γλυκών γεύσεων είναι μοναδική. Τόσο η μπανάνα, όσο και η καρύδα έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες, είναι πλούσιες σε βιταμίνη B, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο. Είναι δυναμωτικές, αναζωογονούν τον οργανισμό και με τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες, αποτελούν ιδανικές τροφές για την καταπολέμηση του άγχους.
ΣΥΝΤΑΓΗ
2-3 ώριμες μπανάνες, μεσαίου μεγέθους
240ml γάλα καρύδας
Μικρή ποσότητα τριμμένης κανέλας
Τοποθετήστε τις μπανάνες και το γάλα καρύδας σε ένα μπλέντερ, μέχρι να γίνουν κρέμα. Όταν σερβίρετε, ρίξτε λίγο κανέλα. (1-2 μερίδες)
- Κρέμα της ημέρας
Μια γευστική κρέμα που θα ηρεμίσει το νου σας.
ΣΥΝΤΑΓΗ
1 κ. της σούπας τριμμένα αμύγδαλα
100γρ. χουρμάδες (χωρίς κουκούτσια)
300-350ml νερό ή γάλα ρυζιού
1 κ. του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
Αναμίξτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν κρέμα. (1 μερίδα)
Ελληνική μαρουλόσουπα
Αυτή η εκπληκτική κρύα σούπα είναι ιδανική, για να σας ηρεμήσει τις ημέρες που έχετε μεγάλη νευρικότητα. Οι δροσιστικές ιδιότητες του γιαουρτιού και του μαρουλιού, θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε τις ημέρες που το μυαλό σας δεν μπορεί να ηρεμήσει.
ΣΥΝΤΑΓΗ
1 κ. της σούπας ελαιόλαδο
1-2 μεσαία κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα
1-2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένο
1 μεγάλο μαρούλι, κομμένο και καλά πλυμένο
910ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
2-3 κ. της σούπας γιαούρτι
Φρεσκοκομμένα φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα
Θερμαίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε ελαφρώς τα κρεμμύδια, τις πατάτες και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέστε το μαρούλι, τον ζωμό και το αλατοπίπερο. Βάλτε το πάλι στη φωτιά, σκεπάστε το και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει για λίγο. Αναμίξτε τα υλικά σε ένα μπλέντερ και μετά προσθέστε το γιαούρτι. Βάλτε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Σερβίρετε, γαρνίροντας με μέντα. (3-4 μερίδες)
*Ο ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN είναι: Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία, Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General
email: [email protected]
Τηλ: 2106502000 // 2107470167 // 6974442646
Από το περιοδικό «FΖην» που κυκλοφορεί κάθε μήνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής