Υλικά
Για το μπέργκερ
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο (αλεσμένος 1 φορά)
Αλάτι & πιπέρι
2 ασπράδια αυγού
Για τη σος
75 γραμμ. βούτυρο
2 κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες)
100 γραμμ. πιπεριές κέρατα
275 γραμμ. ζάχαρη
225 γραμμ. μηλόξιδο
1 καρότο (σε κυβάκια)
1κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο
1 κουταλάκι του γλυκού σιναπόσπορο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Yπόλοιπα υλικά
4 ψωμάκια για μπέργκερ
5-6 τρυφερά φύλλα μαρουλιού
1 ντομάτα σε φέτες
4 φέτες τυρί τσένταρ
8 φέτες μπέικον
1 κιλό πατάτες
Διαδικασία
Για τη σος: Λιώνετε τα 2/3 του βουτύρου σε ένα μεσαίο τηγάνι (μέτρια φωτιά). Προσθέτετε τα μισά κρεμμύδια και αλάτι και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Κόβετε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τις προσθέτετε. Προσθέτετε στο τηγάνι τη ζάχαρη και το μηλόξιδο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία.
Ανακατεύετε συνεχώς και προσθέτετε τα υπόλοιπα κρεμμύδια, το καρότο, το μαραθόσπορο και το σιναπόσπορο. Σιγοβράστε για 20 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει σαν σιρόπι και προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο. Βγάζετε τη σος από τη φωτιά και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Για τις πατάτες: Οι καλύτερες πατάτες για τηγάνισμα δεν πρέπει να είναι πολύ φρέσκιες, πρέπει να έχουν χάσει μέρος της υγρασίας τους και το εσωτερικό τους να είναι λευκό. Τις καθαρίζετε, τις ξεπλένετε και τις κόβετε σε ροδέλες και μετά σε μπαστουνάκια. Τις ξεπλένετε σε νερό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε ηλιέλαιο και με τη βοήθεια ενός θερμόμετρου φτάνετε το λάδι στους 150 βαθμούς. Ρίχνετε τις πατάτες για 7 λεπτά περίπου. Τις βγάζετε και τις απλώνετε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 190 και ξαναρίχνετε τις πατάτες για 1-2 λεπτά και τέλος τις βγάζετε και προσθέτετε αλάτι
Για τον κιμά: Ο κιμάς πρέπει να είναι πάντα σκέτος. Συνεπώς στο ένα κιλό κιμά βάζετε αλάτι, πιπέρι και τα ασπράδια αυγού.
Για το σερβίρισμα: Περνάτε ελάχιστα από το τηγάνι το μπέικον, κόβετε σε φέτες τη ντομάτα και διαλέγετε τρυφερά κομμάτια μαρουλιού. Ψήνετε τα μπιφτέκια στους 200 βαθμούς στον φούρνο για 15 λεπτά, ζεσταίνετε τα ψωμάκια στον φούρνο και στη συνέχεια σερβίρετε.