Εκτός από τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις, η μέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με την παράδοση της ελληνικής κουζίνας, καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο φαγητό που κυριαρχεί στα τραπέζια: ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά.
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο τη 25η Μαρτίου;
Η 25η Μαρτίου πέφτει πάντα μέσα στη Σαρακοστή, περίοδο νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ωστόσο, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού αυτή την ημέρα, λόγω της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού. Ο μπακαλιάρος επιλέχθηκε παραδοσιακά γιατί ήταν εύκολο να διατηρηθεί (λόγω της παστώδους μορφής του) και ήταν πιο προσιτός οικονομικά από τα φρέσκα ψάρια, ιδιαίτερα σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.
Για να ξαλμυρίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο διαλέγουμε πρώτα από όλα μικρά κομμάτια έτσι ώστε να τον ξεπλύνουμε καλά και εύκολα. Πρώτα αφαιρούμε το αλάτι με καλό πλύσιμο και προχωράμε στο δεύτερο βήμα.
Βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε μπολ με κρύο νερό. Προσέχουμε έτσι ώστε το μπολ να είναι μεγάλο και το ψάρι μας να καλύπτεται με νερό μέχρι πάνω. Έπειτα το κλείνουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Αλλάζουμε τακτικά το νερό με φρέσκο κρύο νερό. Κανονικά και με αλλαγή νερού κάθε 6 ώρες, ο μπακαλιάρος θέλει μια μέρα ξαλμυρίσματος.
Αν θέλεις όμως να κάνεις ξαρμύρισμα εξπρές γιατί… ξεχάστηκες, άλλαξε το νερό πιο συχνά. Επιπλέον στο τελευταίο χέρι νερού, βάλε χλιαρό κι όχι κρύο νερό για να μαλακώσεις το ψάρι και να είναι έτοιμο για το τηγάνισμα ή το ψήσιμο.