Υλικά
1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
½ κιλό κάστανα
2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
3 κουταλιές σούπας μέλι
2 δαφνόφυλλα
1 ξυλάκι κανέλας
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε το χοιρινό. Το αφήνετε να μαριναριστεί για μια νύχτα. Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι, που από κάτω θα έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα, για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του.
Ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε.
Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε.