Υλικά
650 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
525 γραμμ. ζάχαρη
2 πορτοκάλια ξύσμα
2 δόσεις βανίλια
2 γραμμ. μοσχοκάρυδο τριμμένο σε σκόνη
1 γραμμ. μαστίχα τριμμένη σε σκόνη
10 γραμμ. μαχλέπι τριμμένο σε σκόνη
350 γραμμ. αβγά
135 γραμμ. γάλα
50 γραμμ. κονιάκ
900 γραμμ. αλεύρι κοσκινισμένο
30 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
150 γραμμ. καρύδι χοντροκομμένο
Διαδικασία
Ρεβύθια της μαμάς – Το μυστικό στο χρόνο βρασμού για να βγουν μαλακά τόσο όσο
Τοποθετήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι ξύσμα, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, τη μαστίχα και το μαχλέπι στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, αρχικά για ένα λεπτό στην 1η ταχύτητα, ανεβάζετε σταδιακά στην τελευταία ταχύτητα και χτυπήστε το μίγμα για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Ανακατέψτε τα αβγά με το κονιάκ σε μια μπασίνα και βάλτε και αυτά στο μίξερ να ομογενοποιηθούν.
Αφαιρέστε το σύρμα από τον κάδο του μίξερ και προσθέστε το αλεύρι με τα καρύδια και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Βουτυρώστε ένα ταψί και ρίξτε λίγο αλεύρι να πάει παντού ώστε να μην κολλήσει το μίγμα και προσθέστε τη ζύμη.
Ψήστε στους 170 για 45’. Μπορείτε να τη γαρνίρετε με διάφορους τρόπους, με ζάχαρη άχνη είναι ο πιο κλασικός, με γλάσο σοκολάτας ή με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο.