Υλικά
10 καραβίδες βρασμένες καθαρισμένες και κομμένες στα 3
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγο σαφράν
1 φλιτζ. ρύζι Αρμπόριο
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Ζωμός καραβίδας ζεστός
Ζωμός κολοκύθας ζεστός
1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Βράσιμο καραβίδας: Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνετε τις καραβίδες και τις αφήνετε για 8-10 λεπτά (αν είναι μεγάλες) ή 5-7 λεπτά (αν είναι μικρότερες). Σουρώνετε και κρατάτε στην άκρη τον ζωμό.
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρετε, για 2 λεπτά, τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το σαφράν με το ρύζι και ανακατεύετε, μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτετε λίγο λίγο τον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αρχικά, ρίχνετε τον ζωμό από την κολοκυθόσουπα και μετά συμπληρώνετε με εκείνον από τις καραβίδες. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία, για περίπου 10-12 λεπτά, με ανακάτεμα και συμπλήρωμα ζωμού.
Στα μέσα του μαγειρέματος, ρίχνετε τις καραβίδες και 5-6 δαγκάνες για την γεύση (και το ντεκόρ). Στο τελευταίο συμπλήρωμα ζωμού, ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο, το τυρί και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε το μάτι της κουζίνας και σκεπάζετε το τηγάνι. Αφήνετε το ριζότο για 15 λεπτά να «ξεκουραστεί».