Υλικά
Taste Atlas: Κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη τα μελομακάρονα
1 μπούτι χοιρινό με κόκκαλο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες baby
Αλάτι & πιπέρι
Φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη)
Για τη μαρινάδα
2 ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια ξερά
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας σόγια
1 κουταλιά της σούπας μέλι
100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για τη μαρινάδα: Κόβετε στη μέση τις ντομάτες, αφαιρείτε τα σπόρια και τις τρίβετε τον τρίφτη. Πετάτε τη φλούδα. Βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μπλέντερ και χτυπάτε καλά.
Γυρίζετε ανάποδα το μπούτι, χαράσσετε γύρω από το κόκκαλο για να «ανοίξει» λίγο και το βάζετε στη μαρινάδα. Βάζετε στο ψυγείο για 1 ημέρα.
Πλένετε τις πατάτες, τις βάζετε σε ένα μπολ και τις ανακατεύετε με φρέσκα μυρωδικά, αλάτι και ελαιόλαδο. Τις βάζετε στο ταψί με το κρέας. Προσθέτετε τόσο νερό ώστε να καλύπτονται οι πατάτες μέχρι τη μέση.
Βρέχετε μια λαδόκολλα με νερό και λάδι, την τσαλακώνετε και καλύπτετε το ταψί ή τη γάστρα. Κλείνετε το καπάκι και ψήνετε για 3,5 ώρες, στους 170 βαθμούς. Στις 2,5 ώρες συμπληρώνετε υγρά αν χρειαστεί και συνεχίζετε το ψήσιμο. Σερβίρετε με φρέσκα μυρωδικά.