Υλικά
Για το σιρόπι
800 γραμμ. ζάχαρη
600 γραμμ. νερό
Χυμός από 1 λεμόνι
Για τη βάση
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
150 γραμμ. βούτυρο
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
6 κρόκοι αυγών
100 γραμμ. κορν φλάουρ
200 γραμμ. ζάχαρη
100 γραμμ. βούτυρο
2 βανίλιες σκόνη
Για τη σαντιγί
400 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
40 γραμμ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια σκόνη
Φιστίκι Αιγίνης χοντροσπασμένο για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι - Εγγυημένο αποτέλεσμα, τέλεια υφή και γεύση
Για το σιρόπι: Ρίχνετε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα και βάζετε τη στη φωτιά. Ανακατεύετε και μόλις λιώσει η ζάχαρη, αφήνετε το σιρόπι 1 λεπτό ακόμη και σβήνετε τη φωτιά. Αφήνετε στην άκρη.
Για τη βάση: Ανοίγετε πολύ καλά το κανταΐφι, ώστε να μην έχει κόμπους, και απλώνετε σε ένα ταψί. Λιώνετε το βούτυρο στο μικροκυμάτων για 20’’ και ραντίζετε το κανταΐφι να πάει παντού το βούτυρο. Ψήνετε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζετε από το φούρνο και αμέσως ρίχνετε το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Αφήνετε το κανταΐφι στην άκρη για μισή ώρα να το απορροφήσει όλο.
Για την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και αφήνετε μέχρι να ζεσταθεί. Σε ένα μπολ, ρίχνετε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά με το σύρμα. Προσθέτετε τη βανίλια και το κορν φλάουρ και ανακατεύετε επίσης καλά.
Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα στο μίγμα με τους κρόκους σε 3 δόσεις. Όταν τελειώσετε με το μίγμα σας, βάζετε πάλι σε χαμηλή φωτιά και σιγά σιγά ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφαιρείτε την κρέμα από τη φωτιά και ρίχνετε το βούτυρο, το οποίο το έχετε κομμένο σε κύβους στο ψυγείο. Απλώνετε την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι και σκεπάζετε την κρέμα με μεμβράνη ώστε να εφάπτει και να μην κάνει πέτσα.
Για τη σαντιγί: Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και τη βανίλια μέχρι να πήξει καλά. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη σαντιγί πάνω στην κρέμα (αφού έχετε αφαιρέσει τη μεμβράνη) σε διάφορα σχήματα. Τέλος, πασπαλίζετε με χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης.