Όπως ανέφερε, το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς που νόσησαν με Όμικρον 5, είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκκαλα. «Πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
Παράλληλα είπε ότι κάποιοι εκδηλώνουν πυρετό για 3 ημέρες ή έχουν έντονο πονοκέφαλο. Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι ελλείπουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πνεύμονα.
«Έχω παρακολουθήσει 200 περιστατικά τον τελευταίο μήνα και η εντύπωση μου είναι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά από άποψη συμπτωματολογίας. Τα συμπτώματα είναι ναι μεν ενοχλητικά αλλά παροδικά. Ελάχιστοι είχαν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, οι εισαγωγές είναι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα τα οποία επιβαρύνονται και από τη μόλυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Κορονοϊός: Πανδημίας συνέχεια με «Κένταυρο»
Ενώ οι παραλλαγές Ομικρον 4 και Ομικρον 5 έχουν «φουντώσει» την πανδημία του κορονοϊού σχεδόν σε όλο τον κόσμο, οι επιστημονικές Αρχές βάζουν στο… μικροσκόπιό τους μια νέα παραλλαγή της Ομικρον, την ΒΑ.2.75 που έχει το παρατσούκλι «Κένταυρος» και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.Η νέα παραλλαγή είναι ακόμη ένα «σήμα» ότι η πανδημία δεν τελείωσε, είναι «εδώ» και πιθανόν ακολουθήσουν πιο δυσμενείς επιπτώσεις, σύμφωνα με όσα είπε ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Το νέο στέλεχος της Ομικρον, εκτός από την Ινδία όπου πρωτοανιχνεύθηκε στις αρχές Μαΐου, έχει επίσης εντοπιστεί σε περίπου δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.
Υπό παρακολούθηση
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε την ΒΑ.2.75 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια. Ακόμη, όμως, τα στοιχεία είναι αδύναμα και δεν έχουν αξιολογηθεί.
Εκτός από τη φαινομενικά ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή του, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από το οποίο και θεωρείται πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών», είπε ο Δρ Στέφεν Γκίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.
Προς το παρόν, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή «κύμα» από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται, διαπίστωσε σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Οπως είπε «δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μη δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της».
Κορωνοϊός: 24 νεκροί, 6 διασωληνωμένοι και 577 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
«Ανάγκη για νέα εμβόλια»
Είναι αναμφίβολο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, έκανε σαφές η διευθύντρια του ECDC, Αντρεα Αμόν, μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κορονοϊό.
Ακριβώς το ίδιο τόνισε και ο γνωστός Ελληνας καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας ότι αναμένεται πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων.
Μιλώντας στην ίδια Επιτροπή, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ».
Ο κ. Τσιόδρας, μεταξύ άλλων, δέχθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σχετικά με τα βήματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο Ε.Ε. για την επιτήρηση των οξειών αναπνευστικών ασθενειών και την παρακολούθηση ανάδειξης νέων μεταλλάξεων. Ρωτήθηκε ακόμη για τη στρατηγική εμβολιασμού, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς και για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των ανοσοκατεσταλμένων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
«Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», απάντησε ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19 αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή.
Ειδήσεις σήμερα
Power Pass: Ξεκινούν την Παρασκευή οι πληρωμές – Τι να προσέξετε για τα αναδρομικά στο ρεύμα
Σάμος: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς – Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες